Erik Juffermans Erik Juffermans
02/02/2023 13:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/02/2023 13:14

Verliezen door crypto hacks ligt 93% lager dan een jaar geleden

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Caída del 93% en las pérdidas por hackeos de criptomonedas desde 2022

Foto: Melinda Nagy/Shutterstock

Uit data van blockchain beveiligingsbedrijf PeckShield blijkt dat er een stuk minder geld wordt buitgemaakt via crypto exploits dan een jaar geleden. Voor januari 2023 komt de totale verliezen door dergelijke praktijken op 8,8 miljoen dollar uit. In januari van 2022 was dit bedrag ruim 121 miljoen dollar. Dat is een daling van 93%.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wordt crypto land veiliger?

Een crypto exploit is niet hetzelfde als oplichting of zwendel. Bij een exploit maken aanvallers gebruik van technische beveiligingsmankementen in crypto platformen. Ze maken dan misbruik van een kwetsbaarheid in de programmering, bijvoorbeeld via een hack. Vaak zijn decentralized finance (DeFi) platformen de dupe van dergelijke aanvallen.

Het grootste aandeel van de bijna 9 miljoen dollar afgelopen maand was de aanval op DeFi platform LendHub. Tijdens deze aanval werd maar liefst 6 miljoen dollar buitgemaakt, 68% van de totale schade in januari. Ten opzichte van december 2022 zien we ook een sterke daling, toen werd nog voor 27.3 miljoen dollar buitgemaakt met crypto exploits. 

Crypto land wordt regelmatig het Wilde Westen van financiën genoemd. De industrie is nog steeds relatief nieuw en het gebrek aan regelgeving maakt de sector aantrekkelijk voor zwendelaars en hackers. Volgens CertiK, een ander blockchain beveiligingsbedrijf, hoeven we in 2023 geen daling van oplichtingen en hacks te verwachten.

“We zagen afgelopen jaar een groot aantal incidenten ondanks de bear markt. We verwachten dus geen daling in exploits en scams.”

Wees alert!

CertiK verwacht dat in 2023 een hoop van de schade veroorzaakt zal worden door matige persoonlijke beveiliging. De meeste tactieken die de criminelen vorig jaar gebruikten zijn inmiddels bekend, en ze zullen zich daarom eerder focussen op de kwetsbare crypto wallets. CertiK adviseert daarom om zorgvuldig om te gaan met private keys.

Het beste advies is om altijd gebruik te maken van een hardware wallet voor het bewaren van je kostbare crypto. Wees daarnaast ten allen tijde alert voor verdachte mailberichten of SMS’jes. Oplichters zijn zeer creatief en verzinnen constant nieuwe manieren om kwetsbare crypto gebruikers op te lichten. Als je iets raars ziet of ergens over twijfelt kun je het beste niks doen, en eerst iemand raadplegen met meer ervaring in cryptoland.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie