Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
10/06/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/06/2023 17:00

Voormalig toezichthouder waarschuwt: haal je crypto nu uit exchanges

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Shutterstock/Artsaba Family

John Reed Stark, voormalig hoofd van de afdeling Internet Handhaving van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), waarschuwt investeerders om vermogens van crypto exchanges af te halen. 

Stark Tweette dat crypto exchanges zich in het beginstadium bevinden van een regelgevings- en rechtshandhaving offensief vanuit de VS. Gedurende de onzekerheid adviseert de ex-medewerker van de SEC om vermogens van platformen af te halen. BinanceUS en Coinbase lijken de eerste exchanges die door de overheidsinstantie worden aangepakt. Ondanks zijn eerdere kritiek op de SEC, prijst Stark juist de recente handhavingsacties van de regulator op het gebied van cryptovaluta:

Mijn mening is dat de SEC het juiste doet met hun crypto-gerelateerde handhaving inspanningen. Wat de anderen ook beweren, het is duidelijk dat crypto exchanges risicovol, gevaarlijk en inherent onveilig zijn.

Handelen zonder grenzen: Nederlanders enthousiast over cryptobeurs
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Exchanges schieten te kort

Volgens Stark zijn crypto exchanges inherent riskant en onveilig, ongeacht wat de oprichters van het platform beloven. Hij beweert dat er een ‘kloof’ is in de benodigde bescherming van beleggers op dit soort platformen. Door het gebrek aan regelgeving schieten exchanges tekort als het aankomt op het bijhouden van gegevens, cyberbeveiliging, gedragscodes, klachten van klanten en transactie-orders. In dat opzicht zijn extra regelgevingen gewenst.

Stark stelt verder dat deze platforms momenteel geen reden hebben om zich te houden aan Amerikaanse wetten en regels die manipulatie, handel met voorkennis, handelen voor klanten en ander frauduleus gedrag van klanten of werknemers verbieden. Hij meent ook dat de SEC momenteel niet in staat is om fraude bij crypto exchanges te detecteren. Nieuwe regelgeving zou dit volgens John juist mogelijk maken:

Het is allemaal ongecompliceerd en gezond verstand. SEC-registratie stelt kritische vereisten vast die beleggers beschermen tegen individueel risico en kapitaalmarkten beschermen tegen wereldwijde systeemrisico’s. De vereisten maken de Amerikaanse markten ook tot de veiligste, meest robuuste, levendige en meest gewilde marktplaatsen ter wereld. 

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie