Wekelijkse Bitcoin (BTC) koers analyse: Zijn de beren terug het bos in?

Array

Na de ravage van vorige week heeft de markt de afgelopen week de tijd genomen om tot rust te komen. Hoewel afgelopen week ogenschijnlijk een saaie week was in termen van volume en volatiliteit hebben er onder de oppervlakte een aantal zeer interessante gebeurtenissen plaatsgevonden. Positieve gebeurtenissen wel te verstaan die zeer zeker de aandacht verdienen. Laten we beginnen.

Triple bottom formation

- Advertentie -

Na de sell off van vorige lijkt er zich een triple bottom formatie te vormen welke erg goed zichtbaar is op de dagelijkse bitcoin grafiek zoals weergegeven in afbeelding 1.

Afbeelding 1: Tripple bottom formatie 

De voorwaarden voor een triple bottom zijn als volgt:

  1. Er dient een bestaande down-trend aanwezig te zijn: Check.
  2. De drie lows dienen op ongeveer hetzelfde niveau te liggen: Check.
  3. Het bearish volume dient af te nemen terwijl het bullish volume toeneemt: Gedeeltelijke check maar hier kom ik later op terug.

Buiten de drie bovengenoemde voorwaarden voor het vormen van een goede triple bottom formatie is het ook van belang dat de dieptepunten zich vormen in overeenstemming met andere technische indicatoren. In afbeelding 2 is zichtbaar hoe de drie dieptepunten zich vormden toen de markt sterk ‘oversold’ was. Dit versterkt de validiteit van dit patroon en versterkt tevens het support op dit niveau.

bitcoin_koers_analyse_zijn_de_beren_terug_het_bos_in_2Afbeelding 2

Zoals in bovenstaande afbeelding duidelijk wordt, gaven de momentum indicatoren Stoch en Commodity Channel Index aan dat de markt sterk oversold was ten tijde van de dieptepunten. De MACD was tevens bearish.

Koopvolume groter dan verkoopvolume

Een tweede factor die afgelopen week voor het eerst sinds lange tijd zichtbaar werd was dat het koopvolume groter was dan het verkoopvolume. Dit is de afgelopen maanden veelal niet het geval geweest daar de markt sterk werd gekenmerkt door rallies op laag volume en dalingen op hoog volume. Dit is uiteraard een kenmerk van een gezonde bear markt maar afgelopen week was het tegenovergestelde zichtbaar. Het koopvolume – hoewel nog steeds laag –  was hoger dan het verkoopvolume en tijdens de kleine retraces van afgelopen week bleef dit verkoopvolume laag. Dit laat duidelijk zien dat de bears op dit moment hun kracht even kwijt zijn en zou er tevens voor zorgen dat voorwaarde 3 van de triple bottom formatie volledig is bevestigd. Een kanttekening is hier echter op zijn plaats gezien het algehele volume in de markt nog steeds erg laag is en dit ‘patroon’ (als je daar al van kunt spreken) slechts een paar dagen oud is. Desalniettemin is het op zijn minst een positief signaal.

Bearish nieuws verliest haar grip op de markt.

In een bear market is vaak niet alleen het verkoopvolume sterker, de reactie op slecht nieuws versus goed nieuws is ook anders. In een bear market resulteert slecht nieuws in een grotere prijsschommeling dan goed nieuws terwijl in een bull markt dit vaak precies andersom is. Mede om dit feit maakten wij de afgelopen weken een daling van de prijs van Bitcoin mee terwijl er vrij veel positief nieuws naar buiten kwam. Het positieve nieuws kon de markt niet overtuigen en dit toonde de kracht van de bear market. Deze voorkeur voor slecht nieuws lijkt echter af te nemen toen afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat een van de grootste exchanges van Korea genaamd Bithumb was gehackt voor $30 miljoen. Ondanks dit slechte nieuws was het effect nauwelijks zichtbaar in de prijs en herstelde de koers al snel van dat kleine beetje wat het had ingeleverd op het moment dat het nieuws over de hack naar buiten kwam. Men was niet bereid haar Bitcoins te verkopen op basis van dit nieuws omdat het merendeel van de markt blijkbaar niet gelooft in meer daling op in ieder geval de korte tot middellange termijn. Slecht nieuws lijkt hiermee haar grip op de markt te verliezen en dit is tevens een signaal dat de bears in ieder geval op dit moment even hun kracht hebben verloren.

De markt geeft steeds meer signalen van een trend reversal. Echter is het belangrijk dat men zich realiseert dat signalen voor een trend reversal niet automatisch betekent dat we direct een nieuwe trend vormen en tevens niet de richting van die trend bepalen. Signalen voor een trend reversal kunnen namelijk ook eerst worden opgevolgd door een tijd van zijdelingse koersen alvorens de trend draait. Daarnaast geven signalen voor een trend reversal niet de richting van de nieuwe trend aan. Je kunt het jezelf voorstellen aan de hand van de volgende metafoor. Zodra de bestuurder van een rijdende auto op de rem trapt zijn de remlichten die gaan branden de ‘trend reversal’ signalen. De auto is aan het remmen en dit duidt erop dat de huidige koers gaat veranderen. Echter, we weten nog niet precies hoe snel de auto remt en zodra de auto tot stilstand is gekomen weten we nog niet waar de bestuurder (de markt in dit geval) vervolgens heen rijdt. Confirmatie van de nieuwe richting is dan ook belangrijk alvorens de nieuwe trend kan worden vastgesteld. In mijn optiek is de auto tot stilstand aan het komen en zijn er signalen dat de markt een positieve trend wil gaan vormen. Het stuur is gedraaid maar nu moeten de bulls nog gas geven!

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

BITCOIN KOPEN

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin koers gaat hard! All time high voor het grijpen?

Wat is het toch een feestje om elke week verslag te mogen doen van de ongelooflijke sprongen van de bitcoin koers. Hebben we nog...