Premium“Het was geen catastrofaal Lehman moment, maar het scheelde weinig”

Het heeft er alle schijn van dat de Bank of England met zijn ingrijpen vorige week een financiële catastrofe heeft voorkomen. “Op een zeker moment deze morgen was ik bang dat dit het begin van het einde was. Het was geen Lehman moment, maar het scheelde weinig”, aldus een in Londen gevestigde bankier. Met een “Lehman moment” verwijst de bankier naar het faillissement van Lehman Brothers in september 2008, wat de climax van de Global Financial Crisis (GFC) markeerde. 

Naast de problemen in Engeland gaan er ook hardnekkige geruchten rond over het mogelijke faillissement van systeembank Credit Suisse. Systeembanken zijn banken die volgens de Financial Stability Board (FSB) het hele financiële systeem meenemen als ze omvallen. 

Als klap op de vuurpijl lijkt nu ook de Federal Reserve zich alvast in te dekken voor een potentiële koerswijziging.

Zwakte bij de Federal reserve?

Het eerste teken van ‘zwakte’ bij de Federal Reserve kwam afgelopen woensdag na het debacle voor de Bank of England. “Het Amerikaanse Ministerie van Financiën kijkt angstvallig naar de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk”, aldus officials van de Amerikaanse schatkist. 

Vervolgens kwam Charlie Gasparino van Fox Business News op vrijdag met het nieuws dat “Federal Reserve officials zich zorgen maken over de ‘financiële stabiliteit’ en minder over de inflatie, omdat de hogere rentes de obligatiemarkten vermorzelen”, aldus Gasparino.

Het lijkt erop dat ook de Federal Reserve zich inmiddels zorgen maakt over de stabiliteit van het financiële systeem. “De Federal Reserve maakt zich zorgen over een ‘Lehman moment’ […] een Fed-watcher heeft me laten weten dat de problemen in het Verenigd Koninkrijk niet uniek zijn en ook in Amerika kunnen gebeuren, wat betekent dat de Federal Reserve mogelijk op de rem moet trappen”, zo sluit Gasparino af.

Als laatste kwam Bloomberg op zaterdag met het nieuws dat er binnen de Federal Reserve verdeeldheid ontstaat over de te varen koers. Waar ze de afgelopen maanden unaniem voor radicale renteverhogingen waren, is er nu discussie.

“Officials van de Federal Reserve beginnen meningsverschillen te krijgen over de te varen koers ten aanzien van het rentebeleid. Uiteindelijk moeten ze een balans vinden tussen het bevechten van de inflatie en de hoeveelheid stress in de financiële markten”, aldus Bloomberg.

De afgelopen maanden kwamen er alleen maar uitspraken als “we gaan de inflatie hoe dan ook terugbrengen tot 2 procent” naar buiten. Dat sentiment lijkt nu om te slaan, wat overigens niet betekent dat de Federal Reserve morgen al van koers wijzigt.

Omhoog of omlaag?

In theorie heeft de markt nog een flinke daling voor de boeg. Als we voor de Amerikaanse S&P 500 bijvoorbeeld kijken naar de Market Cap / GDP verhouding, dan handelen we momenteel nog steeds 35 tot 40 procent boven het gemiddelde. Gezien de macro-economische omstandigheden is er een goede kans dat we die duikvlucht nog voor ons hebben. Wat ook voor bitcoin en de rest van de cryptomarkt geen goede zaak is.

Aan de andere kant begint het traditionele financiële systeem steeds harder te piepen en te kraken. De Bank of England heeft de geldprinters al aan moeten zetten en het kan zomaar zijn dat de Federal Reserve binnenkort aan de beurt is. Als dat gebeurt, dan zal je zien dat alle financiële assets in de raket-modus gaan.

Welk scenario zich gaat uitspelen is op dit moment niet duidelijk. Om die reden houd ik momenteel 50 procent van mijn inkomen in cash (euro’s en dollars) aan en investeer ik de overige 50 procent in bitcoin (BTC), aandelen en grondstoffen.

De keuze om 50 procent in cash aan te houden, omdat het mogelijk is dat we nog (veel) lager gaan. De overige 50 procent investeren, omdat uiteindelijk niets zeker is, veel assets op dit moment aantrekkelijke koersen hebben en de Federal Reserve mogelijk gedwongen van koers moet wijzigen.

Blijf de markt een stapje voor!

Macro-economische gebeurtenissen en omstandigheden zijn een belangrijke factor in de ontwikkeling van de cryptokoersen. In onze premium omgeving delen onze huis-economen, schrijvers en analisten actueel nieuws en houden we belangrijke data goed in de gaten. Ook worden hier dagelijks marktupdates gedeeld en al ons nieuws, onze video’s en updates overzichtelijk gepresenteerd. Ben je nog geen lid? Probeer het 30 dagen gratis!

Laatste Nieuws

Volgende artikel