Thom Derks Thom Derks
28/09/2022 16:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/09/2022 16:00

Bank of England start geldprinters om accuut pensioendrama op te lossen

Nieuws
Bank of England wil voor 2030 digitale Britse pond introduceren

Foto: QQ7/Shutterstock

De ineenstorting van de Britse pond en overheidsobligaties heeft de Bank of England ertoe gedwongen om de geldprinters meteen aan te zetten. Fondsmanagers van de grootste pensioenfondsen van Engeland kregen op woensdag zogenaamde ‘margin calls’, wat betekent dat ze geliquideerd worden als ze niet snel meer onderpand inbrengen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bank of England grijpt in

De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk moest direct ingrijpen om te voorkomen dat de obligatiemarkt in een dodelijke spiraal zou geraken. “De interventie van de Bank of England was nodig om een vicieuze cirkel te voorkomen die pensioenfondsen mogelijk had gedwongen om hun posities te verkopen”, aldus Claum Mackenzie, een investeringspartner bij Aon.

De snelle en significante reactie van de Bank of England geeft aan hoezeer het kantje boord was voor de pensioenfondsen en de obligatiemarkt. Als de pensioenfondsen gedwongen hadden moeten verkopen, dan was blijkbaar een totale ineenstorting van de Britse obligatiemarkt mogelijk. Dat is door het ingrijpen van de Britse centrale bank voorkomen.

In principe werken pensioenfondsen voor hun risico-modellen met historische data. Hiermee bepalen ze hoeveel risico ze met hefbomen en dergelijke kunnen nemen. Het probleem daarmee is dat je altijd verrast kunt worden door unieke omstandigheden, iets wat op dit moment dus het geval lijkt.

De Bank of England geeft aan “zoveel als nodig” bij te springen in een situatie die “een materieel risico voor de Britse financiële stabiliteit” vormt. Het gaat dus om een complete noodsituatie waarin de centrale bank flinke hoeveelheden geld moet printen, terwijl het aan de andere kant de inflatie probeert te bevechten.

Advertentie

Wat betekent dit voor bitcoin?

De Britse pond stort in, de rente op Engelse overheidsobligaties stijgt boven die van Italië en Griekenland uit en de centrale bank moet ingrijpen om meer ellende te voorkomen. Op de achtergrond heeft het land ook nog eens te maken met een torenhoge inflatie. We hebben het hier over een donkerzwart scenario voor het Verenigd Koninkrijk, waarvan het nog maar te hopen is dat het land erbovenop komt.

In principe is dit wederom een voorbeeld dat je geld nergens veilig is. Het complete traditionele financiële systeem is nauw met elkaar verbonden en in principe staat alleen bitcoin (BTC) hier helemaal los van. Voor veel mensen kan een gebeurtenis als deze een zogenaamde ‘wake-up call’ zijn die ze laat nadenken over de vraag “wat is geld?” Een vraag die zo belangrijk is om bitcoin te begrijpen.

James Lavish vat het verhaal met de bovenstaande tweet goed samen. “Dus de Bank of England is nu geld aan het printen en op hetzelfde moment de rente aan het ‘verhogen’. Je kunt het bijna niet zelf verzinnen”, aldus Lavish. Daar heb ik persoonlijk helemaal niets aan toe te voegen.

Het traditionele financiële systeem piept en kraakt en centrale bankiers proberen alles met een dikke rol ducttape op te lossen. Op het beleid van de Bank of England is in ieder geval geen peil meer te trekken. Aan de ene kant de inflatie bevechten met hogere rentes, terwijl aan de andere kant de geldkraan wordt opengedraaid om de obligatiemarkt te redden.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Finance nieuws

98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Dit is het bizarre miljoenensalaris van Max Verstappen
Dit is het bizarre miljoenensalaris van Max Verstappen
Advertentie