Tim Kamp Tim Kamp Tim Kamp
15/06/2024 13:51 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/06/2024 11:30 Columns

Crypto verandert levens: de transformatie van financiële toegang

icon-columns
Columns
Drie manieren om overal met bitcoin te betalen

Foto: Master1305/Shutterstock

Cryptocurrencies hebben een revolutie teweeggebracht in de financiële wereld, maar hun impact gaat verder dan de Westerse markten. In ontwikkelingslanden biedt crypto unieke mogelijkheden voor financiële inclusie, economische groei en sociale verandering. We werpen een blik op hoe deze digitale valuta’s een verschil maken in regio’s die traditioneel buiten het bereik van conventionele bankdiensten vallen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Financiële toegang voor miljoenen door crypto

Een van de grootste uitdagingen in ontwikkelingslanden is de beperkte toegang tot financiële diensten. Miljoenen mensen hebben geen toegang tot bankrekeningen, kredietfaciliteiten of verzekeringen. Dit probleem wordt verergerd door geografische barrières, economische ongelijkheid en een gebrek aan vertrouwen in financiële instellingen.

Cryptocurrencies kunnen deze barrière doorbreken door mensen toegang te geven tot een wereldwijd financieel netwerk via hun mobiele telefoon. Volgens de World Bank Group heeft meer dan 66 procent van de volwassenen in ontwikkelingslanden nu een mobiele telefoon. Dat betekent dat ze potentiële toegang hebben tot cryptodiensten zonder de noodzaak van traditionele bankinfrastructuur.

In veel ontwikkelingslanden zijn internationale overboekingen duur en traag. Dit is een groot probleem voor de vele mensen die afhankelijk zijn van geld dat door familieleden in het buitenland wordt gestuurd. Traditionele overboekingsdiensten kunnen hoge kosten in rekening brengen en transacties kunnen dagen duren om te verwerken.

De cryptowereld biedt een efficiënter alternatief. Door het gebruik van blockchain-technologie kunnen transactiekosten aanzienlijk worden verlaagd en kunnen fondsen vrijwel onmiddellijk worden overgemaakt. Dit kan een enorme impact hebben op het inkomen van gezinnen die afhankelijk zijn van deze overboekingen.

Advertentie

Veilig alternatief bij instabiliteit en onzekerheid

Een ander belangrijk aspect van economische ontwikkeling is de toegang tot krediet. Veel kleine ondernemers in ontwikkelingslanden hebben moeite om toegang te krijgen tot traditionele leningen vanwege strenge eisen en een gebrek aan kredietgeschiedenis.

Blockchain-technologie kan transparantie en veiligheid bieden in kredietverlening, waardoor financieringsinitiatieven efficiënter en veiliger worden. Decentralized Finance (DeFi) platforms stellen gebruikers in staat om leningen aan te vragen, rente te verdienen en investeringen te doen zonder tussenkomst van traditionele banken. Een nagenoeg perfect alternatief, zou je zeggen.

In regio’s waar corruptie en politieke instabiliteit wijdverbreid zijn, kan cryptovaluta een veiliger alternatief bieden voor het bewaren van waarde. Traditionele valuta’s kunnen kwetsbaar zijn voor inflatie en politieke inmenging, wat leidt tot verlies van vertrouwen in de nationale munt. Zie de hyperinflatie in landen als Argentinië en Libanon. Daar wordt crypto momenteel massaal omarmd vanwege het gebrek aan vertrouwen in de staat.

Cryptocurrencies, daarentegen, worden beheerd door gedecentraliseerde netwerken, waardoor ze minder gevoelig zijn voor deze risico’s. Mensen kunnen hun geld opslaan in digitale wallets, beschermd door cryptografie, en onafhankelijk van nationale en politieke turbulentie.

Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen

Crypto dé oplossing voor een wereldwijd probleem

Crypto heeft het potentieel om een aanzienlijke impact te hebben op ontwikkelingslanden door de tal van benoemde redenen. Hoewel er uitdagingen blijven bestaan, zoals regelgeving en infrastructuur, bieden de voordelen van de crypto-industrie een veelbelovende weg. Deze weg leidt naar een meer inclusieve en rechtvaardige financiële toekomst voor miljarden mensen wereldwijd.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie

Trending Columns nieuws

3 redenen waarom crypto de komende maanden goud kan worden
3 redenen waarom crypto de komende maanden goud kan worden
Column
Tim Kamp
Columns
Bitcoin en Nasdaq dalen hard: waar is de markt bang voor?
Bitcoin en Nasdaq dalen hard: waar is de markt bang voor?
Column
Thom Derks
Columns
Crypto mining is helemaal niet zo slecht voor het milieu als je denkt
Crypto mining is helemaal niet zo slecht voor het milieu als je denkt
Column
Tim Kamp
Columns
Advertentie