Roy van Krieken Roy van Krieken Roy van Krieken
28/01/2023 12:00 8 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/01/2023 12:00 Columns

Interview: Een stablecoin die beschermt tegen inflatie en yield genereert?

icon-columns
Columns

DUCATA is een gloednieuw Nederlands blockchain bedrijf met enorme ambities. Onderdeel van die ambities is hun stablecoin DUCA. Niet alleen zou DUCA superieur zijn aan alle andere bestaande stablecoins, maar het biedt gebruikers bepaalde dingen waar bijvoorbeeld een Tether (USDT) enkel van zal kunnen dromen.

Een tijdje geleden spraken we al met Patrick Huisinga, oprichter van DUCATA. We vroegen hem alles over de huidige staat van stablecoin markt, hoe deze zich eventueel kan gaan ontwikkelen en wat de rol van DUCA in een ideale wereld daarin zou kunnen zijn.

Dit schreeuwde uiteraard om een tweede deel en daarom gingen we nogmaals met Patrick aan tafel zitten. Uiteraard gingen we het deze keer opnieuw hebben over DUCA, maar focussen we meer op de fundamentals van DUCA als zogeheten ‘safe asset’ en hoe de gemiddelde crypto gebruiker DUCA vrijwel elke dag zou kunnen gaan gebruiken.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

DUCA safe asset

Allereerst is het belangrijk om de term ‘safe asset’ nader uit te lichten. Volgens Patrick is het belangrijk dat mensen DUCA niet louter als stablecoin zien. Immers, DUCA is veel meer dan slechts een getokeniseerde versie van een fiatvaluta zoals de dollar. Een safe asset is volgens Patrick het volgende:

“Duca is een safe asset. Dat wil zeggen dat het een crypto is die gebouwd is om een stabiele waarde te hebben en te behouden. Dat moet je eigenlijk zien op twee belangrijke vlakken. Dat is allereerst dat de wisselkoers zo stabiel mogelijk blijft. Het tweede is dat het ook beschermd is tegen inflatie. Op het moment dat het je beschermd tegen waardedaling, en tegen inflatie heb je een echte superieure stabiele waarde omdat deze daarmee ten alle tijden zijn koopkracht behoudt.

Daarnaast genereert DUCA vanuit zichzelf yield, ofwel een rente. Als jij dus DUCA bezit dan ben je beschermd tegen een waardedaling en tegen de inflatie, maar je ontvangt op jaarbasis ook nog eens een aardig rendement. Dan moet je al snel denken aan 10% tot 12% en je hoeft hier niets voor doen.”

DUCA is dus een safe asset en niet alleen een stablecoin. Toch heeft het wel alle voordelen van een crypto stablecoin. Zo is het enorm makkelijk uitwisselbaar en kun je het in een oogwenk over de hele wereld versturen. Het kan dus ook als equivalent van geld werken.

Advertentie

Hoe werkt DUCA?

Het verhaal van DUCA begon reeds in 2018. Ondertussen zijn we een aantal jaar verder en is het ontwikkelingsproces ver gevorderd. Volgens Patrick is DUCA in de staat waarin het momenteel verkeerd bijna klaar voor lancering. Dat betekent dat alle achterliggende technologie werkt naar behoren. Maar wat is de technologie die DUCA mogelijk, en niet geheel onbelangrijk, veilig maakt?

Allereerst is het daarvoor belangrijk om te kijken naar hoe de waarde van een DUCA token wordt bepaald. Dit wordt gedaan aan de hand van een basket, ofwel mandje, van verschillende fiatvaluta die allemaal weer een individuele waarde hebben. Dit wordt puur op rekenkundige basis gedaan, omdat er niet een daadwerkelijke reserve van deze valuta wordt aangehouden.

“Stel je voor: DUCA is $1,07 waard. Wat we vervolgens doen is dat die waarde als waarheid wordt beschouwd vanuit het protocol, je kunt tegen deze waarde altijd DUCA inwisselen ongeacht de actuele marktwaarde. Op het moment dat de token verhandeld wordt en er is vraag, dan stijgt de marktwaarde. Op dat moment worden er meer DUCA tokens gecreëerd want er ontstaat een arbitrage mogelijkheid. Je kunt je nieuwe DUCA op dat moment dan direct voor winst op de markt verkopen, waardoor het aanbod stijgt en de waarde van DUCA weer daalt. Dit gebeurt net zo lang totdat de waarde van DUCA weer in evenwicht is.”

Uiteraard werkt dit arbitrage mechanisme ook andersom. Als de waarde van DUCA onder de vaste exchange value komt, wordt het juist aantrekkelijk om DUCA op de markt te kopen tegen een prijs die lager ligt dan de waarde die het protocol aan DUCA toekent, om het vervolgens naar het protocol te sturen tegen deze vaste waarde. Hierdoor stijgt de vraag en zal de waarde van DUCA opnieuw richting het evenwicht bewegen.

 

Arbitrage trading is zowel in de wereld van crypto als in de traditionele finance wereld een gigantische markt. Het is namelijk in feite gratis geld. Dat betekent ook dat je er altijd vanuit kunt gaan dat mensen de kans nemen om gratis geld te verdienen. Dit mechanisme van arbitrage zorgt ervoor dat de waarde van DUCA altijd stabiel zal blijven en is enorm betrouwbaar.

Dit arbitrage mechanisme is ook van toepassing op mDUCA, wat de token is die nodig is om DUCA te minten en ook als onderpand gebruikt wordt. Dat betekent dat niet alleen DUCA door middel van arbitrage vrijwel altijd stabiel zal blijven, maar ook de minimale waarde van het onderliggende mDUCA. Dit zorgt in werkelijkheid voor een enorm stabiel systeem dat zichzelf in elke omstandigheid in stand weet te houden.

Collateral

Een van de belangrijkste onderdelen van een veilige stablecoin-omgeving heeft te maken met het collateral, ofwel de reserve die wordt aangehouden om de waarde van de desbetreffende stablecoin te waarborgen. DUCA is een algoritmische stablecoin en dat betekent dat dit volledig automatisch wordt geregeld door wiskundige systemen.

Veel stablecoins gebruiken collateral dat van buitenaf komt, zoals bijvoorbeeld dollars of zelfs andere cryptocurrencies zoals ether (ETH). Wat DUCA zo uniek maakt is dat ook de collateral zelf wordt gecreëerd, ook wel endogeen collateral genoemd. 

“Er wordt dus geen waarde van buitenaf gebruikt om die stabiele waarde te creëren. Dit is wat mij betreft de eindoplossing waar de wereld naar op zoek is. Het is als het ware de heilige graal. Maar het is tegelijkertijd ook de meest complexe manier om goed te krijgen. Tot op heden zijn ze ook allemaal mislukt.”

  • icon-columns
    Columns

Wat is de use case van DUCA?

Het protocol achter DUCA is dus behoorlijk indrukwekkend, maar hoe kan DUCA nou in de echte wereld gebruikt gaan worden? Volgens Patrick zijn de mogelijkheden eindeloos. Immers, DUCA is misschien wel de allereerste echte safe asset, en dat kan serieuze gevolgen hebben.

Vooral in landen waar het op financieel gebied wellicht niet zo goed gaat als hier in het Westen kan DUCA echt voor grote verandering zorgen. Mensen in dergelijke landen hebben met DUCA een nieuwe mogelijkheid om hun persoonlijke vermogen niet alleen te beschermen, maar op te bouwen zonder dat zij afhankelijk hoeven te zijn van traditionele financiële instanties in deze landen.

“Je kunt je eigen waardevolle assets veilig stallen als zijnde een crypto, waarbij je ook nog eens een keer het voordeel hebt dat het volledig draagbaar is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld goud Je kunt je goudklompjes niet zo makkelijk meenemen de grens over. Die problemen heb je met crypto niet. Voor landen die minder goed georganiseerd zijn heb je dus een heel scala aan verschillende belangrijke use cases.”

Dat zijn echter niet de use cases die vanaf de eerste dag zichtbaar zullen zijn. Het systeem staat wel als een huis, maar eerst zullen grote hoeveelheden mensen natuurlijk het vertrouwen in DUCA moeten krijgen. Een protocol wordt niet zomaar door miljoenen mensen over de hele wereld gebruikt, al blijft dat uiteraard op de lange termijn wel de visie.

Waar DUCA wel vanaf de eerste dag zal uitblinken volgens Patrick is DeFi. Hij stelt dat de meeste decentrale exchanges afhankelijk zijn van grote volumes om een rendement te genereren voor mensen die bijdragen aan de liquidity pools van deze platformen. De meeste platformen hebben echter niet een toereikend volume. 

“Binnen decentrale exchanges krijg je een aanvullende ingang naar yield. Omdat DUCA zo stabiel is, maar ook uit zichzelf yield genereert. Dit kan de bedrijfsvoering van decentrale exchanges enorm verbeteren. Dit omdat die yield auto-generated is. Dat is een mega use case.”

DUCA is daarnaast ook volledig decentraal, in tegenstelling tot veel andere stablecoins zoals bijvoorbeeld USDC van Circle. In het recente verleden hebben we regelmatig gezien dat gecentraliseerde partijen door overheden bepaalde dingen opgelegd kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan Circle, dat gedwongen werd door de Amerikaanse overheid om wallets te blokkeren die werden gelinkt aan Tornado Cash.. Een centrale partij is enorm kwetsbaar voor dergelijke maatregelen en dus ook stablecoins die hun waarde voornamelijk daaraan ontlenen zoals DAI.

DUCA lijdt hier niet onder omdat het volledig decentraal is. Het kan niet gecensureerd worden, waardoor DUCA uitermate geschikt kan zijn als onderpand bij andere crypto projecten: 

“Dat betekent vervolgens weer dat het een superieur onderpand kan zijn bij andere stablecoins, zoals bijvoorbeeld een DAI of een USDT. DUCA is zelf dus niet alleen een safe asset, maar het kan ook bij andere stablecoins als onderpand worden gebruikt. Dat betekent dat DeFi eindelijk ook écht DeFi kan worden. Dat bestaat nu nog niet.”

Private sale

Voor mensen die enthousiast zijn geraakt van het verhaal van Patrick en DUCATA is er goed nieuws. Er loopt op dit moment namelijk een private sale waaraan iedereen kan meedoen. Op de website van DUCATA kun je je eenvoudig aanmelden en participeren kan al vanaf slechts €500. 

De lancering van DUCA zal volgens Patrick plaatsvinden in Q2 van dit jaar. Wacht dus niet te lang!

Wil je meer weten over DUCA neem dan ook een kijkje op de bedrijfspagina en DUCATA review op Crypto Insiders. Uiteraard kun je ook terecht op de website van DUCATA.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie