Columns

Opinie: Zitten cryptocurrencies nog steeds in een bubbel? Ja!

icon-columns
Columns
Opinie: Zitten cryptocurrencies nog steeds in een bubbel? Ja!

Foto: Oleg Kozlovskyy/Shutterstock

Cryptocurrencies van allerlei soorten en maten zijn inmiddels zo hard gedaald dat we ons moeten afvragen of we niet al de bodem hebben gevonden. Maar tegelijkertijd zijn er signalen die nog steeds het tegenovergestelde suggereren. Sterker nog, misschien zit de markt nog steeds wel in een bubbel.

Op Discord vroegen we onze lezers wat zij ervan denken. Veel Insiders vinden dat de markt al zó hard gedaald is dat de daling van de afgelopen maanden niet nog eens gaat gebeuren, maar ook veel leden denken dat de bodem nog helemaal niet bereikt is. Ik kan mij daar wel in vinden. Voor mij is het antwoord op deze kwestie een volmondige ‘ja’.

Centrale banken spelen het hard

Er is één onderwerp binnen de bubbeldiscussie dat ook een werking heeft op alle andere aspecten in deze discussie: het beleid van centrale banken. Het ziet ernaar uit dat centrale banken inflatie nog steeds zien als staatsvijand nummer één. De inflatie omlaag krijgen is de allerhoogste prioriteit, en dat kan in principe door de rentes hard op te krikken.

Veel analisten verwachten dat ze dit verder doen dan de bedoeling is, om zeker te zijn dat het de inflatie genoeg drukt. Een economische recessie ligt dan voor de hand. Dat kan in eerste instantie niet goed zijn voor crypto-activa. Misschien zijn de acties van centrale banken nu wel ingeprijsd, maar is een recessie dat ook? Volgens JP Morgan-topman Jamie Dimon is er een storm op komst. Ook Real Vision-topman Raoul Pal denkt dat we een recessie gaan krijgen, alhoewel hij juist denkt dat we op de bodem terecht zijn gekomen.

Veel te veel shitcoins

Misschien wel het meest duidelijke argument ligt ook het meest voor de hand: er zijn zó ongelofelijk veel tokens dat het bijna niet mogelijk is dat we de bodem hebben geraakt. Het overgrote deel van deze tokens heeft naar mijn mening weinig toegevoegde waarde. Je vergeet gemakkelijk dat cryptocurrencies vaak concurreren met het bankensysteem, en die wereld is hard. Cryptovaluta moeten een direct gebruiksdoel hebben om niet snel in waarde te dalen als er écht paniek zou uitbreken.

Als je naar de eerste pagina op een site als CoinGecko kijkt is dat niet direct duidelijk op de eerste pagina, maar ga een paar pagina’s verder en je komt al direct tokens tegen die niet echt een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van andere coins. Soms hebben ze niet eens een eigen website of een whitepaper. Als ze die wel hebben getuigt deze niet altijd van een goede kwaliteit van het project. In sommige gevallen zijn dit soort crypto’s tientallen miljoenen of meer waard.

Ook de namen van sommige tokens zeggen eigenlijk al genoeg. Dogecoin en Shiba Inu, twee tokens die zijn begonnen als een pure grap, staan zelfs steevast in de top 20! Tuurlijk, Elon Musk en sommige andere bekende personen zijn er groot fan van, maar de Tesla-topman heeft de automaker een deel van zijn bitcoins al laten verkopen. Crypto is niet Tesla’s belangrijkste doel, verklaarde hij. Misschien is hij niet van plan om zijn DOGE en andere tokens te verkopen, maar dat hoeft ook niet om ze hard te laten dalen. Memecoins zijn een leuke toevoeging voor de markt, maar zijn ze letterlijk miljarden waard onder deze omstandigheden? Ik betwijfel het.

Als je de marktwaarde van al deze coins bij elkaar optelt, dan kom je op een enorm bedrag uit. Als dat allemaal naar nul zou gaan, dan kan dat geen goed nieuws zijn voor crypto in het algemeen. Vermoedelijk zou zelfs Bitcoin (BTC) er dan onder te lijden hebben.

Ik denk dat het belangrijk is om heel objectief te kijken naar wat crypto is, en hoe veel mensen het concept zien. Crypto-activa zijn eigenlijk vrijwel compleet abstracte oppotmiddelen, al dan niet met een gebruiksdoel. Veel mensen die in crypto investeren zijn niet zo technisch onderlegd dat ze het principe of de gebruiksdoelen begrijpen, ook als de waarde ervan hard daalt. Dat betekent dat mensen het vertrouwen volkomen kunnen verliezen en dat ze het gaan zien als een soort ‘verzameling elektronen’ waar je niets aan hebt.

Fear and Greed Index naar nul

Ik denk dat we de Fear and Greed-index voor Bitcoin en crypto op nul kunnen zien. Want waarom zou dat niet kunnen? Het kan wel zijn dat een waarde van tien ‘extreem laag’ is, maar nul en één bestaan ook nog. Die waarden zijn we nog niet tegengekomen. Dat zou een primeur zijn voor de markt, maar hé, wat is nog onmogelijk in deze wereld? In juni is de index gedaald tot 6, zou nul kunnen? Ik houd de mogelijkheid in mijn achterhoofd.

De geschiedenis leert dat er momenten zijn dat mensen zóveel emotie ervaren dat ze eigenlijk niet meer over hun investeringen willen praten. Dat zijn de beste momenten om te kopen. De afgelopen paar maanden was misschien zo’n moment, maar was het genoeg? Afgaande op wat je nog steeds kunt kopen gok ik van niet. En echt stil over cryptocurrencies vind ik mensen ook nog niet.

Soms zijn doorsnee mensen hele goede indicatoren. Als je een gesprek aanknoopt over crypto met de gemiddelde investeerder, haakt die persoon dan af of wordt hij of zij boos? Ik merk eerder dat er discussies lopen dan dat het stil is. Daarom zou ik het niet de bodem willen noemen. Op de bodem van welk financieel product dan ook laten mensen het onderwerp liever links liggen. In ieder geval zijn we blij met de lezers in onze Discord-groep. Jullie zijn nog niet stil te krijgen en dat moedig ik aan!


Disclaimer: De meningen en uitspraken die in deze column worden gedeeld zijn alleen van de auteur en weerspiegelen of vertegenwoordigen niet noodzakelijk de meningen en standpunten van Crypto Insiders.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie