Ivo Melchers Ivo Melchers
20/09/2023 17:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/01/2024 15:18

Aandelen vs Crypto: wat beleggers moeten weten

Nieuws
eToro-aandelen-vs-crypto

Foto: Shutterstock/katjen

Het concept van beleggen is al eeuwenoud en heeft een lange geschiedenis. De eerste officiële uitgifte van verhandelbare aandelen is verbonden met de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en vond plaats in 1602 in Amsterdam. De aandelenmarkt is waarschijnlijk de bekendste en meest gevolgde beleggingsmarkt, maar de jonge crypto-industrie heeft behoorlijk snel aan populariteit gewonnen. In dit artikel bekijken we beide activaklassen en bespreken we enkele belangrijke verschillen.

Op het in 2007 gelanceerde handelsplatform eToro hoef je geen keuze te maken tussen de twee investeringsmarkten. Via deze link kan je je gratis aanmelden en kennismaken met de aandelen- en cryptomarkt op eToro.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

De jonge crypto industrie vs de wel gevestigde aandelenmarkt

De crypto-wereld staat bij velen bekend om zijn enorme volatiliteit. Enerzijds springen veel investeerders op digitale activa door de reusachtige winsten die anderen hebben geboekt met bitcoin (BTC) of altcoins. Anderzijds schrikken de gigantische koersdalingen juist ook heel veel beleggers af.

De crypto-industrie is ontstaan met de geboorte van Bitcoin in 2009. Vanaf 2011 voegden andere projecten zich, waaronder bekende namen als Litecoin (LTC), Ripple (XRP) en Dogecoin (DOGE). Terwijl de adoptie in een razendsnel tempo verloopt, komt de cryptomarkt eigenlijk pas net om de hoek kijken.

De aandelenmarkt is doorgaans een stuk minder volatiel dan de cryptomarkt. Een stijging van enkele procenten op de aandelenbeurs wordt beschouwd als een uitstekende dag, maar voor een cryptomunt is het de normaalste gang van zaken.

Doordat de cryptomarkt vele malen kleiner is dan de aandelenmarkt, is het een stuk eenvoudiger om invloed op de markt uit te oefenen. Een grote aankoop of bijvoorbeeld een tweet van Elon Musk kan de nodige volatiliteit teweegbrengen op de cryptomarkt. Het illustreert in zekere zin hoe jong de markt eigenlijk nog is.

Advertentie

Regelgeving en eigenaarschap

Een ander belangrijk verschil is de mate van regelgeving. De aandelenmarkt is onderheven aan strenge regels en wetten, terwijl de cryptomarkt zich wat dat betreft nog duidelijk in een staat van evolutie bevindt. Het ontbreken van duidelijk regels en voorschriften binnen de cryptomarkt laat het veld vrij voor gewetenloze mensen om te doen wat zij willen. Na de verschillende fiasco’s van vorig jaar wagen steeds meer landen zich nu aan een duidelijke regulering van de cryptomarkt.

Tot slot is het eigenaarschap een groot verschil waar investeerders van op de hoogte moeten zijn. Als je een aandeel koopt, bezit je daadwerkelijk een deel van het desbetreffende bedrijf. Bij crypto is hier uiteraard geen sprake van. Cryptovaluta kunnen worden gebruikt voor transacties op de blockchain en/of dienen voor specifieke functies op het respectievelijke platform.

Binnen een gediversifieerd portfolio vullen beide activaklassen elkaar natuurlijk uitstekend aan. Met name de verschillen in waardepropositie en volatiliteit maken de twee een uitstekende combinatie. Maak nu een account aan bij eToro om jouw gebalanceerde portfolio samen te stellen, bestaande uit zowel aandelen als cryptovaluta.

Beleggen in crypto-activa is zeer volatiel en in sommige EU-landen ongereguleerd. Geen consumentenbescherming. Er kan winstbelasting van toepassing zijn. Uw kapitaal loopt gevaar.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie