Erik Juffermans Erik Juffermans
03/04/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/04/2023 18:00

“AI en ChatGPT moeten betalen voor content en nieuws die ze herkauwen”

Nieuws
Radiopresentator klaagt ChatGPT aan na valse beschuldiging

Foto: Tada Images/Shutterstock

Je hebt er inmiddels vast wel over gehoord: ChatGPT. Het is een tekenend voorbeeld van opkomende Artificial Intelligence (AI) diensten, ook wel kunstmatige intelligentie. Bedrijven achter dergelijke ‘chatbots’ gebruiken bestaande informatie om winstgevende producten te genereren. Als het aan Michael Miller, de CEO van News Corp Australia ligt, zouden bedrijven voor het gebruik van deze informatie moeten betalen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Content creators moeten beloond worden

Volgens Miller loopt de journalistieke en creatieve industrie het risico heel snel onnodig te worden als bedrijven zoals OpenAI, de maker van ChatGPT, ongeremd en gratis content kunnen gebruiken. Dit zei hij in de Australische krant The Australian op zondag.

Miller meent dat de snelle opmars van deze AI producten een manier is van grote tech bedrijven om “een nieuwe goudpot te ontwikkelen en opbrengsten te maximaliseren door middel van het gebruiken van andermans creatieve content zonder hen te compenseren voor hun originele werk”.

Hij doelt hierbij op het bovengenoemde OpenAI. Het bedrijf is in rap tempo gestegen tot een waardering van 30 miljard dollar. Het bedrijf gebruikt bestaande informatie op het internet zonder hiervoor de oorspronkelijke makers te compenseren.

Er zijn duidelijke wetten nodig over de rol van AI systemen die op deze manier te werk gaan als het aan Miller ligt.

“Makers verdienen het om beloond te worden voor het originele werk dat door AI systemen gebruikt wordt. De systemen kapen de stijl van journalisten, muzikanten, schrijvers, dichters, historici, artiesten, filmmakers en fotografen.”

Grote zorgen over AI

De CEO van het Australische nieuwsplatform is niet de enige die zich grote zorgen maakt over de schrikbarende opmars van Artificial Intelligence. Vorige week ondertekenden ruim tweeënhalf duizend wetenschappers en prominente figuren uit de tech wereld, waaronder Elon Musk, een open brief.

De open brief roept een halt op in de ontwikkeling van Artificial Intelligence. De ondergetekenden maken zich ernstige zorgen over “risico’s voor de maatschappij en de mensheid”. Miller zelf denkt niet dat een verbod of een halt nodig is. Hij gelooft dat met de juiste samenwerking en regels er een symbiotische relatie mogelijk is tussen AI bedrijven en content creators zoals journalisten. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Crecimiento explosivo de las memecoins: ¿burbuja o valor duradero?
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen 1 miljoen PEPE gratis
Advertentie
crypto-insiders-icon