Erik Juffermans Erik Juffermans
03/04/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/04/2023 18:00

“AI en ChatGPT moeten betalen voor content en nieuws die ze herkauwen”

Nieuws
Radiopresentator klaagt ChatGPT aan na valse beschuldiging

Foto: Tada Images/Shutterstock

Je hebt er inmiddels vast wel over gehoord: ChatGPT. Het is een tekenend voorbeeld van opkomende Artificial Intelligence (AI) diensten, ook wel kunstmatige intelligentie. Bedrijven achter dergelijke ‘chatbots’ gebruiken bestaande informatie om winstgevende producten te genereren. Als het aan Michael Miller, de CEO van News Corp Australia ligt, zouden bedrijven voor het gebruik van deze informatie moeten betalen.

Populaire bitcoin app Strike lanceert in Nederland en rest van EU

Content creators moeten beloond worden

Volgens Miller loopt de journalistieke en creatieve industrie het risico heel snel onnodig te worden als bedrijven zoals OpenAI, de maker van ChatGPT, ongeremd en gratis content kunnen gebruiken. Dit zei hij in de Australische krant The Australian op zondag.

Miller meent dat de snelle opmars van deze AI producten een manier is van grote tech bedrijven om “een nieuwe goudpot te ontwikkelen en opbrengsten te maximaliseren door middel van het gebruiken van andermans creatieve content zonder hen te compenseren voor hun originele werk”.

Hij doelt hierbij op het bovengenoemde OpenAI. Het bedrijf is in rap tempo gestegen tot een waardering van 30 miljard dollar. Het bedrijf gebruikt bestaande informatie op het internet zonder hiervoor de oorspronkelijke makers te compenseren.

Er zijn duidelijke wetten nodig over de rol van AI systemen die op deze manier te werk gaan als het aan Miller ligt.

“Makers verdienen het om beloond te worden voor het originele werk dat door AI systemen gebruikt wordt. De systemen kapen de stijl van journalisten, muzikanten, schrijvers, dichters, historici, artiesten, filmmakers en fotografen.”

Grote zorgen over AI

De CEO van het Australische nieuwsplatform is niet de enige die zich grote zorgen maakt over de schrikbarende opmars van Artificial Intelligence. Vorige week ondertekenden ruim tweeënhalf duizend wetenschappers en prominente figuren uit de tech wereld, waaronder Elon Musk, een open brief.

De open brief roept een halt op in de ontwikkeling van Artificial Intelligence. De ondergetekenden maken zich ernstige zorgen over “risico’s voor de maatschappij en de mensheid”. Miller zelf denkt niet dat een verbod of een halt nodig is. Hij gelooft dat met de juiste samenwerking en regels er een symbiotische relatie mogelijk is tussen AI bedrijven en content creators zoals journalisten. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie