Tim Kamp Tim Kamp
26/02/2024 12:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/02/2024 11:31

Crypto ‘vampire’ aanvallen: een nieuw gevaar voor de industrie

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto 'vampire' aanvallen: een nieuw gevaar voor de industrie

Foto: OHishiapply/Shutterstock

De wereld van crypto kent meerdere gevaren in het straatje van oplichting, witwassen, fraude en meer. Tegenwoordig is er een fenomeen bijgekomen, namelijk ‘vampire attacks’. Maar wat houdt dit precies in en waarom is het belangrijk om er rekening mee te houden?

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Wat zijn crypto vampire attacks?

Een vampire attack, zoals uitgelegd door experts, is een strategie waarbij een crypto-protocol actief probeert gebruikers en liquiditeit van een ander protocol af te snoepen. Dit gaat vaak met behulp van aantrekkelijke beloningen en andere mechanismen. Deze aanvallen zijn van nature agressief en kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan de doelprotocollen als ze niet adequaat worden aangepakt.

Een belangrijk aspect van deze aanvallen is de manipulatie van liquiditeit. Liquidity verwijst naar de mate waarin een cryptomunt gemakkelijk kan worden gekocht of verkocht zonder grote verstoringen van de prijs. In de wereld van cryptocurrencies, waar liquiditeit cruciaal is voor een gezonde werking van de markten, kunnen vampire attacks leiden tot grote vormen van volatiliteit.

Een van de meest bekende voorbeelden van een vampire attack is van Uniswap op SushiSwap in 2020. SushiSwap werd gelanceerd als een fork (aftakking) van Uniswap, waarbij het zijn liquiditeit migreerde naar het nieuwe protocol door gebruikers incentives te bieden in de vorm van SUSHI-tokens.

SushiSwap beloofde een hoger rendement op investeringen en richtte zich op specifieke pools op Uniswap, waar bekende gebruikers hoge opbrengsten zochten. Dit resulteerde in een aanzienlijke afname van de liquiditeit op Uniswap.

In maart 2022 werd SushiSwap zelf getroffen door een vampire attack. De aanval van ForkDelta resulteerde in een verlies van meer dan 100 miljoen dollar aan beschikbaar geld op het platform.

Beschermende maatregelen treffen

Om dergelijke aanvallen te voorkomen of te beperken, zijn er verschillende maatregelen die crypto-protocollen kunnen nemen. Eén daarvan is het implementeren van mechanismen voor liquiditeitsbehoud, zoals beloningen en staking. Bovendien is transparantie en openheid van essentieel belang, zodat investeerders zoals jij en ik de werking van het protocol kunnen begrijpen en vertrouwen.

Het is ook belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s die gepaard gaan met deelname aan verschillende protocollen en platforms. Het is verleidelijk om deel te nemen aan nieuwe projecten die aantrekkelijk hoge beloningen bieden. Maar onthoudt dat het essentieel i om de potentiële gevaren te begrijpen. Vaak geldt: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het waarschijnlijk ook.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie