Simon Bosch Simon Bosch
22/07/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/07/2023 18:30

De duistere kant van blockchain: ISIS gebruikt veelvuldig crypto

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Gebruik crypto mixers criminelen op hoogste punt ooit

Foto: Dmitriy Grishechko/Shutterstock

Het financiële systeem staat tegenwoordig wereldwijd onder streng toezicht. Criminelen kunnen daardoor minder makkelijk hun ding doen, maar het dwingt ze ook om creatieve oplossingen te verzinnen voor hun illegale praktijken. Zo ook de terroristenorganisatie ISIS, die net als veel andere louche organisaties crypto gebruikt.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

ISIS houdt crypto inzamelactie

Dat schrijft TRM Labs in een onderzoeksrapport. Het blockchain-analysebureau heeft bewijs dat ISIS-leden in Tadzjikistan, Indonesië, Pakistan en Afghanistan hun bezigheden hebben gefinancierd met cryptocurrencies. Bijna alle malafide transacties die TRM heeft waargenomen vonden plaats met Tethers stablecoin USDT op de Tron (TRX) blockchain. Dat is bovendien steeds vaker het geval, meldt het bedrijf.

Het geld is voornamelijk afkomstig van fondswervingen. Soms gaat het om projecten die direct voor ISIS geld zoeken, waarbij zelfs lokale crypto exchanges worden gebruikt als donatiepunt. Maar soms wordt het geld opgehaald met een scam, waarbij een goed doel dient als dekmantel. Zo werden de hevige aardbevingen in Turkije en Syrië begin 2023 gebruikt als reden om kapitaal op te halen bij nietsvermoedende donateurs.

Ook versturen ze het geld vaak in delen, elk vaak ter waarde van zo’n 10.000 Amerikaanse dollar. Zo vallen ze minder snel op voor wetshandhavers en voor onderzoeksbureaus als TRM Labs. De opgehaalde coins worden vooral gebruikt om soldaten te rekruteren.

Advertentie

ISIS niet de enige kwaadwillende crypto-gebruiker

De organisatie gebruikt dergelijke crypto-fundraisers omdat het onderhevig is aan vrijwel wereldwijde sancties. Het kan dus nergens een gereguleerde bankrekening openen, waardoor het moet uitwijken naar alternatieven.

ISIS klinkt misschien als een uitzonderingsgeval, maar dat is het niet. Zo werd begin deze maand bekend dat ook militairen in Rusland financieel gesteund worden met dergelijke campagnes. Niet alleen Oekraïne wordt namelijk gesteund door mensen buiten overheden, ook de kant van Rusland kent zijn aanhangers.

Daarnaast wordt er ook in 2023 nog gehackt in crypto-land. 2022 was voor hackers een record. Het eerste kwartaal van dit jaar was rustiger, maar in het tweede kwartaal zijn hackers een stuk actiever geworden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie