Kevin Schijven Kevin Schijven
24/03/2021 14:48 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/03/2021 14:48

Ethereum (ETH) update zal “waarschijnlijk niet” de hoge transactiekosten oplossen

Nieuws
Ethereum (ETH) update zal waarschijnlijk niet de hoge transactiekosten oplossen

Foto: leksiv/Shutterstock

Het is bekend dat transactiekosten op het Ethereum (ETH) netwerk zeer hoog uit kunnen pakken door de enorme drukte. Opkomende markten voor onder andere DeFi, stablecoins en NFT zorgen ervoor dat deze hoge kosten aanhouden.

Ethereum Improvement Proposal 1559, of EIP-1559, zou hier wellicht een (tijdelijke) oplossing voor kunnen zijn. De controversiële update moet deze kosten voorspelbaarder maken, maar volgens een nieuw onderzoek van Coin Metrics zal de update de kosten “waarschijnlijk niet” omlaag brengen.

Coin Metrics meldt dat transactiekosten op Ethereum gemiddeld boven de $10 liggen in 2021, dat is bijna het dubbele van de piek uit eind 2017 en begin 2018. Het onderzoeksbedrijf meldt dat een van de voornaamste redenen voor de toename van transactiekosten, ook wel gas genoemd, de koersstijging van ether is. Echter, terwijl de prijs van ether met 125% is toegenomen in 2021, is dat voor gas zelfs gemiddeld 531%.

Een andere factor die meespeelt is de block-ruimte op de blockchain van Ethereum. Momenteel hanteert Ethereum een soort biedsysteem; betaal je meer transactiekosten dan krijgt je transactie meer prioriteit. Dat komt omdat het zo druk is dat transactie in een wachtrij staan en miners meer verdienen aan hogere gas fee’s.

Volgens het rapport ligt het probleem in het feit dat blocks 95% vol zitten sinds de opkomst van DeFi afgelopen zomer en dat dit deze maand zelfs naar 97% tot 98% gestegen is.

Ethereum Improvement Proposal 1559

EIP-1559 wil het probleem aanpakken door een soort van basiskosten te introduceren. De blocks worden qua ruimte verdubbeld, maar er zal een doel liggen om maar 50% te vullen. De basiskosten worden automatisch berekend en de kosten zullen stijgen als meer dan 50% van een block gevuld wordt, en dalen als deze onder de 50% uitkomen.

Dit zal echter “waarschijnlijk niet” het probleem oplossen, zegt Coin Metrics. Alhoewel dit de kosten voorspelbaarder zal maken, omdat het niet meer via een blind biedsysteem verloopt, zal het niet de kosten op de lange termijn daadwerkelijk omlaag brengen. Dat komt omdat het gebruik van Ethereum waarschijnlijk alleen maar zal toenemen:

“Als Ethereum slechts een paar honderd transacties (gemiddeld) per blok kan verwerken, zullen er hoge kosten blijven gelden zolang het DApp-gebruik blijft toenemen. De gasprijzen zullen hoog blijven zolang er veel concurrentie is om blockruimte.”

Volgens Coin Metrics is de enige manier om dit ‘schaalbaarheidsprobleem’ op te lossen met de overstap naar Ethereum 2.0 en/of via Layer-2 oplossingen als Optimism en Loopring. EIP-1559 zorgde onlangs nog voor een opstand onder miners, maar tegelijkertijd werd daardoor ook het plan voor ETH 2.0 versneld. Update 1559 wordt naar verwachting in juli geïmplementeerd. Het is onbekend wanneer de zogeheten ‘merge’ of samensmelting tussen ETH 1.0 en ETH 2.0 zal plaatsvinden.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie