Simon Bosch Simon Bosch
28/07/2022 14:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/07/2022 14:29

IMF verwacht meer pijn voor veel stablecoins

icon-altcoins
Altcoin nieuws
IMF verwacht meer pijn voor veel stablecoins

Foto: christianthiel.net/Shutterstock

De maand mei was rampzalig voor sommige stablecoins. Tokens zoals Terra’s UST en Tethers USDT deden namelijk niet waar ze voor gemaakt zijn: stabiel zijn. Nu zijn we in rustiger vaarwater beland, maar volgens het International Monetary Fund (IMF) is dat maar van korte duur.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Sommige stablecoins nog steeds een risico

Dat verklaart de directeur van Monetary and Capital Markets van het IMF, Tobias Adrian, aan Yahoo. Het instituut ziet nog steeds veel risico in sommige van deze tokens. “Met name sommige algoritmische stablecoins [vormen een risico], en ook andere tokens kunnen het laten afweten,” verklaarde Adrian in het interview.

“Daar zit tamelijk veel risico, omdat ze niet [altijd] één op één gedekt worden door cash. In plaats daarvan worden ze vaak gedekt door vrij risicovolle activa.” Hij doelt volgens Yahoo met name op Tethers USDT, waarvan het nog steeds niet duidelijk is waar het onderpand dan wel uit bestaat. Ook andere tokens vormen nog steeds een risico.

De topman is minder bezorgd over het risico dat cryptovaluta vormen voor het bankensysteem. “Wat zorgelijk was in [de crisis van] 2008 was dat banken veel blootstelling hadden aan schaduwbanken (lees: financiële instituten die geen banken zijn) waar al het risico lag. Banken zijn op dit moment niet zo blootgesteld aan crypto.”

Dat betekent dat de enorme dalingen in cryptocurrencies geen financieel risico vormen voor banken. Het risico op een door crypto veroorzaakte bankencrisis is dus niet zo groot.

Advertentie

IMF niet alleen somber over crypto

Het International Monetary Fund heeft niet alleen een somber vooruitzicht voor cryptocurrencies, maar ook voor de wereldeconomie in het algemeen. Gisteren schreven we over een IMF-rapport dat nog steeds grote risico’s zag in wereldwijde stabiliteit. Dat moet de economische groei volgend jaar hard drukken.

De organisatie seint eigenlijk dat er een zware recessie op komst is. Dat zou de inflatie hard kunnen drukken. Dat is nogmaals geen goed nieuws voor crypto-activa, en het vergroot het risico dat de kwetsbaardere stablecoins vormen ook nog eens. Is een tweede Terra-crash in de maak? Laat het weten op Discord!

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie