Simon Bosch Simon Bosch
28/07/2022 14:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/07/2022 14:29

IMF verwacht meer pijn voor veel stablecoins

icon-altcoins
Altcoin nieuws
IMF verwacht meer pijn voor veel stablecoins

Foto: christianthiel.net/Shutterstock

De maand mei was rampzalig voor sommige stablecoins. Tokens zoals Terra’s UST en Tethers USDT deden namelijk niet waar ze voor gemaakt zijn: stabiel zijn. Nu zijn we in rustiger vaarwater beland, maar volgens het International Monetary Fund (IMF) is dat maar van korte duur.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Sommige stablecoins nog steeds een risico

Dat verklaart de directeur van Monetary and Capital Markets van het IMF, Tobias Adrian, aan Yahoo. Het instituut ziet nog steeds veel risico in sommige van deze tokens. “Met name sommige algoritmische stablecoins [vormen een risico], en ook andere tokens kunnen het laten afweten,” verklaarde Adrian in het interview.

“Daar zit tamelijk veel risico, omdat ze niet [altijd] één op één gedekt worden door cash. In plaats daarvan worden ze vaak gedekt door vrij risicovolle activa.” Hij doelt volgens Yahoo met name op Tethers USDT, waarvan het nog steeds niet duidelijk is waar het onderpand dan wel uit bestaat. Ook andere tokens vormen nog steeds een risico.

De topman is minder bezorgd over het risico dat cryptovaluta vormen voor het bankensysteem. “Wat zorgelijk was in [de crisis van] 2008 was dat banken veel blootstelling hadden aan schaduwbanken (lees: financiële instituten die geen banken zijn) waar al het risico lag. Banken zijn op dit moment niet zo blootgesteld aan crypto.”

Dat betekent dat de enorme dalingen in cryptocurrencies geen financieel risico vormen voor banken. Het risico op een door crypto veroorzaakte bankencrisis is dus niet zo groot.

Advertentie

IMF niet alleen somber over crypto

Het International Monetary Fund heeft niet alleen een somber vooruitzicht voor cryptocurrencies, maar ook voor de wereldeconomie in het algemeen. Gisteren schreven we over een IMF-rapport dat nog steeds grote risico’s zag in wereldwijde stabiliteit. Dat moet de economische groei volgend jaar hard drukken.

De organisatie seint eigenlijk dat er een zware recessie op komst is. Dat zou de inflatie hard kunnen drukken. Dat is nogmaals geen goed nieuws voor crypto-activa, en het vergroot het risico dat de kwetsbaardere stablecoins vormen ook nog eens. Is een tweede Terra-crash in de maak? Laat het weten op Discord!

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
Politici willen duidelijkheid over ethereum, belangrijk voor toekomst
Ethereum ETF’s kunnen prijs van ETH naar $10.000 drijven
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Bitcoin bereikt nieuwe all-time high in deze landen
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt records, Trump omarmt crypto
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt record, Trump omarmt crypto
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie