Bitcoin kopen? Eerste €1.000 zonder commissie Bitvavo
Home Nieuws Altcoin nieuws Justin Sun van TRON (TRX) vs. de Steem (STEEM) community, wat is...

Justin Sun van TRON (TRX) vs. de Steem (STEEM) community, wat is er precies aan de hand?

Vorige week was op Crypto Insiders te lezen dat op de blockchain van Steem een zogenaamde soft fork was uitgevoerd. Steem gebruikt een delegated proof-of-stake (DPoS) protocol wat inhoudt dat grote beslissingen omtrent de blockchain genomen worden door zogenaamde “witnesses” die door de community zijn benoemd.

De overname van Sun

Vorige week nam Justin Sun, oprichter en CEO van TRON (TRX), het gedecentraliseerde social-mediaplatform Steemit over. De vorige eigenaar van Steemit had een enorme hoeveelheid Steem (STEEM) tokens in bezit, dat bekend staat als de “Steemit Inc. ninja-mined stake.” Deze tokens werden overhandigd aan Sun.

- Advertentie -

Uit vrees dat Sun de hele blockchain zou overnemen, hadden de witnesses een soft fork uitgevoerd die dit zou vermijden. Toch is dit precies wat Sun vervolgens deed. Met behulp van cryptocurrency-exchanges Binance, Huobi en Poloniex (die ook grote hoeveelheden STEEM tokens hebben) nam hij de blockchain over.

Sun beweert dat hackers juist geprobeerd hadden het platform over te nemen met de soft fork. Hij zegt dat dat zijn intentie alleen gericht was op het veiligstellen van het netwerk, niet om het over te nemen. Vervolgens had hij een hard fork uitgevoerd en alle witnesses vervangen.

STEEM community vecht terug

Daar liet de community het niet bij, die reageert namelijk fel. Vier voormalige witnesses zijn inmiddels weer terug op de “council van 20.” Changpeng Zhao verontschuldigde zich, trok zijn stem weer in en zegt dat hij neutraal wil blijven. Huobi meldt in een persbericht dat TRON naar hen was gestapt omdat Steem onder vuur zou liggen. Ondertussen zijn ook meerdere werknemers van Steemit opgestapt, naar verluidt werken er nog maar 7 mensen en meerdere ontwikkelaars hebben hun projecten van Steem afgehaald.

De bovenstaande situatie onthult een groot probleem met dergelijke DPoS-systemen in verband met exchanges die grote aandelen van tokens in handen hebben. Het gaat tegen het concept van decentralisatie in doordat het dus mogelijk is voor een organisatie om de hele blockchain over te nemen. Op het moment van schrijven is de gemeenschap druk bezig om te proberen controle terug te nemen.

Industrie reageert verbaasd

Meerdere prominente figuren uit de industrie hebben verbijsterd gereageerd op de situatie. Vitalik Buterin van Ethereum noemt het een “omkoping aanval,” Dovey Wan van PrimiteCrypto noemt het een “vijandige overname die aantoont dat Sun een hypocriet is.” Dan van 3speakonline zegt dat de community niet te koop is:

Vanochtend was op CI te lezen dat John McAfee ook tegen Justin Sun zei dat gemeenschappen niet te koop zijn. Sun heeft inmiddels het volgende antwoord daarop gegeven:

Ik waardeer uw waardevolle advies echt! Het was nooit onze bedoeling. We willen gewoon ons zuurverdiende geld beschermen. We willen bijdragen aan Steem network & Steemit en helpen de gemeenschap te groeien.

David heeft zondag zijn technische bitcoin-analyse gepubliceerd. In deze editie beschrijft hij uitgebreid de huidige stand van zaken en de mogelijke scenario’s voor de toekomst in een markt die gemengde signalen afgeeft. Mis ‘m niet!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€8.111,00 Kopen
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€8.173,93 Kopen
2
Litebit
Reviewed
€8.177,32 Kopen
3
Bitonic
Reviewed
€8.177,36 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€8.209,16 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

De koers van bitcoin (BTC) volgens Michiel: De makkelijkste route

Krijgen we dan echt de makkelijkste route voorgeschoteld? Zal bitcoins uptrend zo eenvoudig gestopt worden? Het leek/lijkt te mooi om waar te zijn. De...

De koers van bitcoin (BTC) volgens Michiel: De makkelijkste route

0
Krijgen we dan echt de makkelijkste route voorgeschoteld? Zal bitcoins uptrend zo eenvoudig gestopt worden? Het leek/lijkt te mooi om waar te zijn. De koers van bitcoin komt al een week niet meer door die weerstand van de $9.300 heen. Waar we onophoudelijk fake-outs hadden omhoog en omlaag, gaan...