Roy van Krieken Roy van Krieken
15/07/2022 14:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/07/2022 14:15

Krijgen klanten van crypto bank Celsius ooit hun geld terug?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Grootste bitcoin miner ter wereld dient faillissement in

Foto: Vitalii Vodolazskyi/Shutterstock

Gisteren werd bekend dat ‘CeFi’ crypto-leendienst Celsius failliet is gegaan. Het bedrijf was niet in staat om een tekort aan liquiditeit te boven te komen. Veel klanten van Celsius zitten daarom met de handen in hun haar. Het is namelijk nog niet zeker of zij hun zuurverdiende geld ooit nog terug gaan zien.

Solana is nog lang niet waar het moet zijn, zegt oprichter
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Celsius faillissement

Volgens de documenten over het faillissement, heeft Celsius op dit moment ongeveer $4,3 miljard aan activa in hun beheer. Daartegenover staat echter $5,5 miljard aan passiva. Ze komen dus $1,2 miljard te kort. Dat is niet niks en blijkbaar was er geen enkele mogelijkheid voor Celsius om dit te boven te komen. 

Celsius CEO Alex Mashinsky ondertekende een document waarin staat dat het bedrijf ook bitcoin (BTC) kan verkopen die gemined zijn door zijn Celsius om “voldoende activa te genereren” om ten minste een lening terug te betalen. Het bedrijf verwacht dat het tot 2023 ongeveer 15.000 BTC zou kunnen minen.

Geldmiddelen van gebruikers

De grote vraag die op dit moment speelt is wat er gaat gebeuren met de cryptocurrencies van gebruikers die op het Celsius platform staan geparkeerd. Volgens de documenten gaat het hier om $4,72 miljard aan activa van Celsius gebruikers.

Cory Klipstein, oprichter van Swan Bitcoin, gaf op Twitter aan dat de kans bestaat dat Celsius helemaal niets hoeft terug te betalen aan klanten. Dat zou een mokerslag zijn voor veel gebruikers, die in sommige gevallen hun volledige spaargeld op Celsius hadden staan.

Kliptstein stelt dat dit komt doordat Celsius een Chapter 11 faillissement heeft aangevraagd in plaats van een faillissement volgens de Securities Investor Protection Act. Volgens de SIPA moet een failliete onderneming ofwel haar rekeningen aan een andere onderneming overdragen, ofwel worden geliquideerd en het geld aan de beleggers overmaken. Dit laatste gebeurt dus niet, omdat Celsius voor Chapter 11 heeft gekozen.

Klipstein zegt dat Celsius door te kiezen voor Chapter 11 verklaart dat alle activa die gebruikers op het platform hebben gestort niet het eigendom van klanten zijn. Dat is uiteraard extreem pijnlijk voor de mensen die geld op Celsius hebben staan op dit moment.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie