Ripple (XRP) aanklacht maakt veel los in de markt, is dit een aanval op de sector of krijgt het bedrijf zijn verdiende loon?

Eerder deze week was op Crypto Insiders te lezen dat Ripple aangeklaagd zal worden door de Amerikaanse toezichthouder; de Securities and Exchange Commission (SEC). Dat werd gisteren bevestigd toen SEC officieel de aanklacht indiende.

Ripple wordt beschuldigd van het illegaal verkopen van ongeregistreerde securities, oftewel effecten. Het bedrijf zou $1,3 miljard aan XRP (XRP) hebben verkocht zonder vergunning. Ook worden CEO Brad Garlinghouse en medeoprichter Chris Larsen aangeklaagd.

Drie kleine cryptocurrency-exchanges hebben al besloten om XRP van hun beurs te schrappen. Dat zijn OSL, Beaxy en CrossTower:

Reacties uit de sector

Garlinghouse noemt de aanklacht een “aanval op de cryptocurrency sector” en vergelijkt daarbij XRP met bitcoin (BTC). Een groot deel van de community is het echter niet met hem eens. XRP lijkt volgens hen namelijk helemaal niet op bitcoin. In tegenstelling tot XRP is bitcoin gedecentraliseerd en uit de aanklacht lijkt dat ook de insteek van de SEC te zijn. Tone Vays, een bekende cryptoanalist, zegt:

“De SEC valt deze keer crypto NIET aan en we zitten er NIET samen in, Ripple is een gecentraliseerde effectenscam en IEDEREEN die niet in XRP heeft geïnvesteerd of is omgekocht door Ripple, weet het! Als de SEC zijn zaak kan bewijzen, moet XRP worden verwijderd uit ALLE crypto-exchanges. I kan niet wachten.”

Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum (ETH), is vooral verbaasd over de opmerking van Ripple dat Bitcoin en Ethereum door “China worden beheerd:”

“Het lijkt erop dat het Ripple/XRP team naar een nieuwe dieptepunt van vreemdheid zinkt. Ze beweren dat hun shitcoin geen security mag worden genoemd om ‘redenen van openbaar beleid,’ namelijk omdat Bitcoin en Ethereum ‘door China worden beheerd.’”

Fred Ehrsam, medeoprichter van Paradigm en medeoprichter van Coinbase, vindt de bovenstaande opmerking schaamteloos:

“Ripple verklaart zich als “een beter alternatief voor Bitcoin” en zegt dat Bitcoin en Ether door “China worden beheerd” in een laatste wanhopige poging om zichzelf te redden. Heb je geen bescheidenheid Ripple? Geen schaamte?”

En advocaat Jake Chervinsky zegt dat deze rechtszaak slecht uit kan pakken voor Ripple:

“Dit is vrij slecht voor Ripple. Niet het ergste geval, dat zou effectenfraude zijn, maar dichtbij. XRP is in feite nutteloos als het als een effect wordt beschouwd. Het beweren van schendingen door het heden is een dodelijk schot. Individuele leidinggevenden aanklagen is opmerkelijk. Dit is de SEC die hard speelt.”

Ondertussen lijkt de beruchte ‘XRP army’ erg stil te zijn over deze ontwikkelingen. Een van de weinige personen die publiekelijk achter Ripple lijken te staan zijn de eigenaren van cryptocurrency-exchanges, zoals Changpeng Zhao, CEO van Binance, en Justin Sun, CEO van Tron en Poloniex.

Beide heren staan dan ook wellicht op het punt om veel te verliezen, zoals Hailey Lennon zegt:

“Weet je wie risico loopt als XRP als een security wordt bestempeld? Elke exchange die XRP noteert!”

De koers van XRP gaat inmiddels hard onderuit. De prijs is al meer dan 30% gezakt in de afgelopen 24 uur en ligt op het moment van schrijven op ongeveer $0,34. Verdere dalingen zijn te verwachten.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
Bitvavo
€27.314,10 Kopen
1
Bitcoinmeester
€27.582,90 Kopen
2
Litebit
€27.635,00 Kopen
3
SATOS
€27.795,10 Kopen
Meer nieuws

Bitcoin (BTC) heeft enorm opwaarts potentieel, zegt legendarische investeerder Bill Miller

De bekende Amerikaanse investeerder Bill Miller heeft zich weer positief uitgelaten over bitcoin (BTC). Dit keer deed hij dat in een brief waarin hij...

Bitcoin fonds van Grayscale ziet instroom van meer dan een miljard in een week, maar premium daalt

De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), het bitcoin (BTC) fonds van de grote cryptocurrency vermogensbeheerder, zag een instroom van bijna $1,3 miljard sinds 15 januari....

Bitcoin (BTC) exchange Coinbase beheert nu meer dan $90 miljard aan activa, telt tientallen miljoenen gebruikers

De Amerikaanse cryptocurrency-exchange Coinbase zag enorme groei in 2020, grotendeels door de stijgende koersen van cryptocurrencies aan het eind van het jaar. Op de website...

Cardano (ADA) schatkist tikt de $100 miljoen aan, maar wat kan het project ermee?

De Cardano (ADA) Treasury heeft onlangs een nieuwe high bereikt van bijna $100 miljoen. Door de stijgende ADA prijs nam de waarde van het fonds flink...

Bitcoin als betaalmogelijkheid bij online casino’s. Hoe werkt dat?

De bitcoin (BTC) wordt steeds populairder. Naast beleggen kan je de bekendste cryptomunt ook voor andere doeleinden gebruiken. Een van die mogelijkheden is de...

Bitcoin core ontwikkelaar treedt terug na controverse, Craig Wright stuurt dreigbrief naar Jack Dorsey

Onlangs was op Crypto Insiders te lezen dat Craig Wright, de man die beweert dat hij de oorspronkelijke bedenker van bitcoin (BTC) is, weer...