Kevin Schijven Kevin Schijven
24/12/2020 07:03 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/12/2020 07:03

Ripple (XRP) aanklacht maakt veel los in de markt, is dit een aanval op de sector of krijgt het bedrijf zijn verdiende loon?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ripple (XRP) aanklacht maakt veel los in de markt, is dit een aanval op de sector of krijgt het bedrijf zijn verdiende loon?

Foto: rafapress/Shutterstock

Eerder deze week was op Crypto Insiders te lezen dat Ripple aangeklaagd zal worden door de Amerikaanse toezichthouder; de Securities and Exchange Commission (SEC). Dat werd gisteren bevestigd toen SEC officieel de aanklacht indiende.
Ripple wordt beschuldigd van het illegaal verkopen van ongeregistreerde securities, oftewel effecten. Het bedrijf zou $1,3 miljard aan XRP (XRP) hebben verkocht zonder vergunning. Ook worden CEO Brad Garlinghouse en medeoprichter Chris Larsen aangeklaagd.
Drie kleine cryptocurrency-exchanges hebben al besloten om XRP van hun beurs te schrappen. Dat zijn OSL, Beaxy en CrossTower:

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Reacties uit de sector

Garlinghouse noemt de aanklacht een “aanval op de cryptocurrency sector” en vergelijkt daarbij XRP met bitcoin (BTC). Een groot deel van de community is het echter niet met hem eens. XRP lijkt volgens hen namelijk helemaal niet op bitcoin. In tegenstelling tot XRP is bitcoin gedecentraliseerd en uit de aanklacht lijkt dat ook de insteek van de SEC te zijn. Tone Vays, een bekende cryptoanalist, zegt:

“De SEC valt deze keer crypto NIET aan en we zitten er NIET samen in, Ripple is een gecentraliseerde effectenscam en IEDEREEN die niet in XRP heeft geïnvesteerd of is omgekocht door Ripple, weet het! Als de SEC zijn zaak kan bewijzen, moet XRP worden verwijderd uit ALLE crypto-exchanges. I kan niet wachten.”

Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum (ETH), is vooral verbaasd over de opmerking van Ripple dat Bitcoin en Ethereum door “China worden beheerd:”

“Het lijkt erop dat het Ripple/XRP team naar een nieuwe dieptepunt van vreemdheid zinkt. Ze beweren dat hun shitcoin geen security mag worden genoemd om ‘redenen van openbaar beleid,’ namelijk omdat Bitcoin en Ethereum ‘door China worden beheerd.’”

Fred Ehrsam, medeoprichter van Paradigm en medeoprichter van Coinbase, vindt de bovenstaande opmerking schaamteloos:

“Ripple verklaart zich als “een beter alternatief voor Bitcoin” en zegt dat Bitcoin en Ether door “China worden beheerd” in een laatste wanhopige poging om zichzelf te redden. Heb je geen bescheidenheid Ripple? Geen schaamte?”

En advocaat Jake Chervinsky zegt dat deze rechtszaak slecht uit kan pakken voor Ripple:

“Dit is vrij slecht voor Ripple. Niet het ergste geval, dat zou effectenfraude zijn, maar dichtbij. XRP is in feite nutteloos als het als een effect wordt beschouwd. Het beweren van schendingen door het heden is een dodelijk schot. Individuele leidinggevenden aanklagen is opmerkelijk. Dit is de SEC die hard speelt.”

Ondertussen lijkt de beruchte ‘XRP army’ erg stil te zijn over deze ontwikkelingen. Een van de weinige personen die publiekelijk achter Ripple lijken te staan zijn de eigenaren van cryptocurrency-exchanges, zoals Changpeng Zhao, CEO van Binance, en Justin Sun, CEO van Tron en Poloniex.
https://twitter.com/cz_binance/status/1341223594857095171


Beide heren staan dan ook wellicht op het punt om veel te verliezen, zoals Hailey Lennon zegt:

“Weet je wie risico loopt als XRP als een security wordt bestempeld? Elke exchange die XRP noteert!”

De koers van XRP gaat inmiddels hard onderuit. De prijs is al meer dan 30% gezakt in de afgelopen 24 uur en ligt op het moment van schrijven op ongeveer $0,34. Verdere dalingen zijn te verwachten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement