Kevin Schijven Kevin Schijven
31/05/2020 15:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/05/2020 15:40

Ripple's XRP inflatie vijf keer zo hoog als die van bitcoin (BTC), meldt onderzoek

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Inflatie van Ripple's XRP is vijf keer zo hoog als die van bitcoin (BTC), meldt onderzoek

Foto: Shutterstock/ Denys Kurbatov

Volgens onderzoeksbureau Messari ligt de inflatie van XRP (XRP) vijf keer zo hoog als die van bitcoin (BTC). Onderzoeker Florent Moulin van Messari meldt dat bitcoin met zo’n 20% in waarde is gestegen ten opzichte van vorig jaar, terwijl XRP met 47% omlaag is.


Moulin zegt dat deze inflatie van 20% het hoogst is van alle grote cryptocurrencies op de markt qua marktkapitalisatie. Daarnaast meldt hij dat slechts 30% van XRP op de markt verdeeld is terwijl dat 87,5% is voor bitcoin.
Ripple, het bedrijf achter XRP en ver uit de grootste aandeelhouder, dumpt elk kwartaal een deel van XRP op de markt. Volgens Kyle Samani van Multicoin Capital is dat de reden waarom de prijs van XRP laag wordt gehouden:

Het bedrijf heeft de verkoop van XRP in de afgelopen drie kwartalen gestaag verhoogd, wat waarschijnlijk neerwaartse prijsdruk op XRP veroorzaakt.

David Schwartz, CTO van Ripple, vraagt op Twitter wat het verschil is tussen de XRP van Ripple en de bitcoin die door Satoshi Nakamoto, de oorspronkelijke bedenker, wordt vastgehouden.

In welk opzicht verschilt XRP van Ripple aanzienlijk van BTC van Satoshi? Waarom is de ene aanbodinflatie en de andere niet?

Daarop antwoordt de community dat iedereen BTC kan minen, dat Satoshi hoogstens 5% van het aanbod in handen heeft en deze niet dumpt. (Alhoewel?) Daarentegen heeft Ripple zichzelf 80% van het aanbod van XRP geschonken en dumpt het regelmatig een deel op de markt.
Twitteraar Galgitron beschuldigt Messari ervan expres “betekenisloze gegevens” te gebruiken en dat meer dan 50% van bitcoin binnen drie jaar in circulatie was gebracht, terwijl het nog niet eens 45% van XRP na 8 jaar is.


Gebruiker XRPPizzaPie meldt dat hij op dieper onderzoek ging hoe XRP verdeeld wordt. Hij concludeert dat Ripple meer XRP op de markt dumpt dan ze zelf aangeven, wellicht om een lagere inflatie aan te tonen, maar ook dat een deel hiervan niet bedoeld is voor de verkoop. Galgitron zegt dat dit is om de OTC-markt te ondersteunen, niet om lagere inflatie te vermelden.


Ripple CEO Brad Garlinghouse zei onlangs dat het tijd wordt dat Amerikaanse toezichthouders actie ondernemen en digitale valuta’s omarmen. Anders lopen de Verenigde Staten te ver achter China.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie