Ivo Melchers Ivo Melchers
21/05/2023 08:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/05/2023 08:00

Rug pull op deze Arbitrum DEX: bijna $3 miljoen aan crypto buitgemaakt

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Arbitrum community wil de $1 miljard aan ARB tokens terug

Foto: Rcc_Btn / Shutterstock.com

Scams binnen de wereld van crypto zijn er in alle vormen en maten en zetten in zekere zin de algehele sector in een negatief daglicht. In het afgelopen jaar verloren Amerikanen maar liefst 2,57 miljard dollar aan crypto oplichting. Dit was een flinke stijging vergeleken met 2021: de totale buit is namelijk met 283 procent toegenomen. Terwijl bitcoin (BTC) en de algehele cryptomarkt van een bloeiende bullmarkt in een hardnekkige bearmarkt overging, wisten oplichters opvallend genoeg dus succesvoller te zijn in het afgelopen jaar.

Een rug pull is een erg populaire manier om er met het geld van investeerders vandoor te gaan. Ditmaal zijn de gebruikers van de decentralized exchange (DEX) Swaprun de dupe en is er voor meer dan 3 miljoen dollar aan crypto buitgemaakt.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Rug pull op Arbitrum DEX

Swaprun is een DEX op Arbitrum (ARB), een layer-2 schalingsoplossing op Ethereum (ETH), waar inmiddels weinig meer over te vinden is. Het team heeft namelijk alle profielen op Twitter, Telegram en GitHub de prullenbak in gedaan. De officiële website van het project is daarentegen nog wel online op het moment.

PeckShield, een on-chain analysebedrijf deelde op vrijdag de ontdekking van de oplichting. Het team achter Swaprun heeft de liquiditeit weten te verwijderen die was gegeven tegen de eigen munt van het platform, SAPR. Daarna verkocht het team de tokens tegen ETH, wat resulteerde in de ondergang van de koers van SAPR. Alle investeerders die in het bezit zijn van de resterende tokens hebben hun vermogen in rook zien opgaan en zitten inmiddels opgescheept met waardeloze tokens.

De in totaal 1.628 ETH werd verstuurd richting het Ethereum netwerk waar het middels Tornado Cash, een cryptomixer op Ethereum, is witgewassen.

In latere onderzoeken ontdekten beveiligingsanalisten van Beosin dat het smart contract dat door Swaprun werd gebruikt een verborgen achterdeurmechanisme bevatte.

Kritiek op blockchain beveiligingsbedrijf

Op Twitter is er tevens veel kritiek geuit op het op blockchain gerichte beveiligingsbedrijf CetriK aangezien zij op 5 mei nog een audit van het platform hadden uitgevoerd. Volgens de disclaimer van CertiK voert het echter ”beveiligingsbeoordelingen uitsluitend uit op verstrekte broncode” en kan het niet garanderen dat de aanbevelingen zijn geïntegreerd.

Tijdens deze audit signaleerde CertiK echter wel een groot probleem met hoe gecentraliseerd Swaprun was.

Ook lijkt het erop dat de upgrades van de smart contracts van het project na de audit zijn uitgevoerd.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie