Thom Derks Thom Derks
22/02/2023 07:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 11:15

SEC brengt stablecoin industrie aan het wankelen, Tether profiteert

icon-altcoins
Altcoin nieuws
La SEC trastorna el sector de las stablecoin, Tether se beneficia

Foto: David Sandron/Shutterstock

De Amerikaanse autoriteiten gaan plotseling vol gas achter de stablecoin-industrie aan en dat brengt verschillende partijen aan het wankelen. Wat bijvoorbeeld te denken van het verbod van de SEC voor Paxos om nieuwe Binance USD (BUSD) stablecoins uit te geven. Volgens de Amerikaanse toezichthouder kwalificeert BUSD namelijk als een ongeregistreerd effect volgens de financiële wetgeving.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Tether profiteert

Vooralsnog lijkt vooral marktleider Tether (USDT) te profiteren van de onzekerheid die momenteel heerst in de wereld van stablecoins. De afgelopen periode voegde de grootste stablecoin van de markt namelijk 2,05 miljard dollar aan zijn marktkapitalisatie toe. Sinds het nieuws klom de marktwaarde van USDT op tot de huidige 70,45 miljard dollar.

Daarmee staat het ver voor op zijn naaste concurrent USD Coin (USDC), dat een marktkapitalisatie van 49,49 miljard dollar mag opschrijven. De Binance USD stablecoin van Paxos en Binance doet het minder goed en is van 16 miljard dollar afgegleden naar de huidige 12,69 miljard dollar.

Reuters Graphics

Als gevolg van deze veranderingen is de dominante positie van Tether gegroeid naar bijna 53 procent van de hele markt. Voor alle problematiek stond dit percentage op 51 procent. De nummer twee Circle profiteerde een klein beetje en klom op naar een percentage van iets meer dan 31,3 procent van de markt.

Advertentie

Bitcoin laat zich niet kisten

Ondanks alle problemen op de markt voor stablecoins, die een belangrijke rol spelen binnen het ecosysteem, trekt bitcoin (BTC) zich weinig van alle commotie aan. In januari steeg de grootste munt van de markt met bijna 40 procent en ook in februari gaat de koers rustig door met stijgen. De bulls probeerden al meerdere malen de koers van 25.000 dollar te doorbreken, maar worden tot nu toe telkens afgewezen door de te sterke bears.

Het vervolg van de week lijkt weer in het teken te staan van de Amerikaanse economie. Op woensdag publiceert de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, namelijk de FOMC minutes. Dit zijn de notulen van de afgelopen rentevergadering van de belangrijkste centrale bank ter wereld.

Op basis van deze notulen leren we waarschijnlijk meer over de plannen die de Federal Reserve voor de komende periode heeft en op welke indicatoren zij hun focus leggen voor toekomstige rentebesluiten. Hopelijk zorgt dat voor de duidelijkheid die de markt nodig heeft om definitief een nieuwe richting te kiezen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie