Thom Derks Thom Derks
17/02/2023 12:13 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/02/2023 12:13

SEC gaat Terraform Labs, het bedrijf achter LUNA en UST, aanklagen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
SEC gaat Terraform Labs, het bedrijf achter LUNA en UST, aanklagen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) slaat in 2023 behoorlijk om zich heen naar crypto bedrijven. Eerdaags kwam al het nieuws naar buiten dat de SEC een rechtszaak wil beginnen tegen Paxos inzake de Binance USD (BUSD) stablecoin. Nu richt het zijn pijlen ook op Terraform Labs, het bedrijf achter Terra (LUNA) en de TerraUSD (UST) stablecoin, die in mei 2022 hopeloos implodeerden.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Terra misleidde investeerders

Sinds de implosie van de stablecoin is de SEC blijkbaar tot actie overgegaan. De machtige financiële toezichthouder uit de Verenigde Staten besluit om een onderzoek te openen naar de stablecoin van Terraform Labs. Volgens de SEC is er sprake van misleiding van de investeerders.

Terraform Labs zou investeerders er onterecht van overtuigd hebben dat de stablecoin veilig was en de koppeling met de Amerikaanse dollar kon behouden. Dat bleek in mei 2022 natuurlijk niet het geval, waarna het project compleet implodeerde en er voor miljarden aan vermogen in rook opging.

In de hangende rechtszaak wil de SEC onder meer aantonen dat TerraUSD geregistreerd had moeten worden als effect. Terraform Labs geeft aan dat het niet op de zaak kan reageren, omdat er nog geen contact is over de potentiële rechtszaak.

Advertentie

Wat was de TerraUSD stablecoin?

TerraUSD was een algoritmische stablecoin, die zijn koppeling met de Amerikaanse dollar middels een algoritme had moeten behouden. Dat ging voor een kleine periode goed, waarna er veel optimisme omtrent het project ontstond. Normaal gesproken wordt een stablecoin, bijvoorbeeld in het geval van Tether (USDT) en USD Coin (USDC), gedekt door daadwerkelijke dollars of Amerikaanse staatsobligaties.

Uiteindelijk bleek het mechanisme van TerraUSD echter niet stressbestendig en implodeerde het project op spectaculaire wijze. Zowel de stablecoin als de LUNA token, die ook een belangrijke rol speelde in het algoritme, vielen naar nul. Bij die koersval ging er voor ruim 45 miljard dollar aan vermogen verloren.

Reden genoeg voor de Amerikaanse SEC om een onderzoek naar het project te openen en nu dus een rechtszaak te starten. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre er nog geld te halen valt bij Terraform Labs en wat een rechtszaak zo laat nog voor investeerders kan betekenen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie