Supercomputers in Europa gehackt voor crypto-mining van monero (XMR)

Meerdere supercomputers in Europa waren onlangs het doelwit van hackers. ZDnet meldt op 16 mei dat deze computers geïnfecteerd werden met malware voor illegale cryptocurrency-mining, ook wel cryptojacking genoemd.

Dergelijke incidenten zijn gemeld vanuit Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en wellicht Spanje. De supercomputers zijn tijdelijk uit de lucht gehaald om de inbraken te onderzoeken. De meeste aanvallen werden op universiteiten gepleegd. De University of Edinburgh, die een ARCHER supercomputer beheert, meldde vorige week als eerst het incident.

Vervolgens meldde bwHPC, een organisatie dat onderzoeksprojecten coördineert met supercomputers in de Duitse staat Baden-Württemberg, dat vijf van zijn supercomputerclusters het doelwit zijn geweest. Het betreft dan supercomputers in de steden Stuttgart, Karlsruhe en Tübingen.

Kort daarna volgde nog meer meldingen uit onder andere Leibniz, Dresden en München in Duitsland alsmede Zurich in Zwitserland. Tevens werd er melding gedaan van een dergelijk incident in Barcelona, al is het vooralsnog onduidelijk of deze verbonden is aan de rest.

Een groot deel van de bovenstaande organisaties deed geen melding van de inbraken. De Computer Security Incident Response Team (CSIRT) van de European Grid Infrastructure (EGI), een groep gericht op het coördineren van supercomputers over heel Europa, kwam de inbraken op het spoor.

Het team gaf voorbeelden van de malware vrij. Deze samples zijn vervolgens onderzocht door Cado Security, een Brits cybersecuritybedrijf. Volgens het bedrijf hebben de hackers toegang verkregen tot de supercomputers met behulp van gestolen SSH-inloggegevens.

Chris Doman, medeoprichter van Cado Security, zegt dat het nog niet bevestigd is dat alle inbraken door dezelfde hackergroep zijn uitgevoerd, maar doordat de verschillende samples van de malware dezelfde bestandnamen gebruiken is de kans hierop groot.

Monero (XMR)

Nadat de hackers toegang tot de supercomputers hadden verkregen, installeerden ze applicaties voor het minen van Monero (XMR), een zogenaamde privacy coin. Tot overmaat van ramp blijkt dat een groot deel van deze supercomputers deze week ingezet zouden worden voor onderzoek naar het coronavirus (COVID-19), maar dat wordt nu belemmerd.

Monero wordt steeds vaker gebruikt bij dit soort incidenten. Begin dit jaar meldde een analist van Europol dat transacties met monero “nagenoeg ontraceerbaar” zijn. Vorige maand kondigde een beruchte hackergroep aan dat zij de overstap maken van bitcoin (BTC) naar monero. Toch werd er onlangs en vorig jaar grote zogenaamde botnets voor het minen van monero opgedoekt.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
SATOS
€40.866,10 Kopen
1
Bitvavo
€40.100,00 Kopen
2
Litebit
€40.523,30 Kopen
3
Bitcoinmeester
€40.551,60 Kopen
Meer nieuws

President Bank of Korea haalt hard uit naar bitcoin (BTC): “Het heeft geen intrinsieke waarde”

Volgens Lee Ju-yeol, president van de Zuid-Koreaanse centrale bank, de Bank of Korea (BOK), hebben cryptocurrencies als bitcoin (BTC) geen intrinsieke waarde. Ook verwacht...

Bitcoin (BTC) investering van Tesla is “omslagpunt” voor crypto, zegt Bloomberg analist

Mike McGlone, een bekende analist van persbureau Bloomberg, zegt dat de recente investering van $1,5 miljard van autofabrikant Tesla een omslagpunt kan zijn voor...

Bitcoin (BTC) crash veroorzaakt door dezelfde whale die ook crash in maart 2020 veroorzaakte?

De bitcoin (BTC) koers ging de afgelopen dagen hard onderuit. Op het moment van schrijven staat de moeder der aller cryptocurrencies 20% in de...

Tether (USDT) en Bitfinex treffen schikking en betalen boete van $18,5 miljoen, is de ‘FUD’ opgelost?

Cryptocurrency bedrijven Bitfinex en Tether hebben een schikking getroffen met de New York Attorney General (NYAG), de procureur-generaal van New York. Dat blijkt uit...

Kijk uit met bitcoin (BTC) als je niet zoveel geld hebt als Elon Musk, zegt Bill Gates

Bill Gates waarschuwt mensen dat ze op moeten passen met het investeren in bitcoin (BTC), vooral als ze niet zo veel geld hebben als...

Bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) flash crashes zorgden voor grote verliezen, klanten van Kraken eisen compensatie

22 februari pakte voor veel cryptocurrency traders zuur uit door een hevige flash crash. De bitcoin (BTC) koers, die op 21 februari nog een...