Kevin Schijven Kevin Schijven
18/05/2020 17:47 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/05/2020 17:47

Supercomputers in Europa gehackt voor crypto-mining van monero (XMR)

icon-mining
Mining
Supercomputers in Europa gehackt voor crypto-mining van monero (XMR)

Meerdere supercomputers in Europa waren onlangs het doelwit van hackers. ZDnet meldt op 16 mei dat deze computers geïnfecteerd werden met malware voor illegale cryptocurrency-mining, ook wel cryptojacking genoemd.


Dergelijke incidenten zijn gemeld vanuit Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en wellicht Spanje. De supercomputers zijn tijdelijk uit de lucht gehaald om de inbraken te onderzoeken. De meeste aanvallen werden op universiteiten gepleegd. De University of Edinburgh, die een ARCHER supercomputer beheert, meldde vorige week als eerst het incident.
Vervolgens meldde bwHPC, een organisatie dat onderzoeksprojecten coördineert met supercomputers in de Duitse staat Baden-Württemberg, dat vijf van zijn supercomputerclusters het doelwit zijn geweest. Het betreft dan supercomputers in de steden Stuttgart, Karlsruhe en Tübingen.
Kort daarna volgde nog meer meldingen uit onder andere Leibniz, Dresden en München in Duitsland alsmede Zurich in Zwitserland. Tevens werd er melding gedaan van een dergelijk incident in Barcelona, al is het vooralsnog onduidelijk of deze verbonden is aan de rest.
Een groot deel van de bovenstaande organisaties deed geen melding van de inbraken. De Computer Security Incident Response Team (CSIRT) van de European Grid Infrastructure (EGI), een groep gericht op het coördineren van supercomputers over heel Europa, kwam de inbraken op het spoor.
Het team gaf voorbeelden van de malware vrij. Deze samples zijn vervolgens onderzocht door Cado Security, een Brits cybersecuritybedrijf. Volgens het bedrijf hebben de hackers toegang verkregen tot de supercomputers met behulp van gestolen SSH-inloggegevens.
Chris Doman, medeoprichter van Cado Security, zegt dat het nog niet bevestigd is dat alle inbraken door dezelfde hackergroep zijn uitgevoerd, maar doordat de verschillende samples van de malware dezelfde bestandnamen gebruiken is de kans hierop groot.

Aandelen Bitcoin miners stegen fors vlak voor de halving
  • icon-mining
    Mining

Monero (XMR)

Nadat de hackers toegang tot de supercomputers hadden verkregen, installeerden ze applicaties voor het minen van Monero (XMR), een zogenaamde privacy coin. Tot overmaat van ramp blijkt dat een groot deel van deze supercomputers deze week ingezet zouden worden voor onderzoek naar het coronavirus (COVID-19), maar dat wordt nu belemmerd.
Monero wordt steeds vaker gebruikt bij dit soort incidenten. Begin dit jaar meldde een analist van Europol dat transacties met monero “nagenoeg ontraceerbaar” zijn. Vorige maand kondigde een beruchte hackergroep aan dat zij de overstap maken van bitcoin (BTC) naar monero. Toch werd er onlangs en vorig jaar grote zogenaamde botnets voor het minen van monero opgedoekt.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie