Roy van Krieken Roy van Krieken
17/08/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/08/2023 18:00

Van crypto hacks tot kernwapens: Noord-Korea’s geheime oorlog

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Noord-korea-hacks-crypto

Foto: Shutterstock/5CQVGK

De wereld van crypto kent al een paar jaar een enorme groei. Terwijl investeerders en ondernemers profiteren van innovaties, lijkt het ook de donkere kant van het internet te hebben aangetrokken. Er komt wederom schokkend nieuws aan het licht over crypto hacks die worden uitgevoerd door Noord-Koreaanse groeperingen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Noord-Korea heeft het op crypto gemunt

Uit recente cijfers van de Zuid-Koreaanse National Intelligence Service blijkt dat Noord-Koreaanse cybercriminelen in de eerste zes maanden van dit jaar maar liefst $180 miljoen aan cryptocurrencies hebben buitgemaakt. Deze bevindingen, gerapporteerd door Asia Today, wijzen op een systematische aanpak waarbij onder meer crypto exchanges en DeFi platforms het doelwit zijn.

Eerder dit jaar stelden we al vast dat de groeiende populariteit van de crypto markt niet zonder gevolgen is gebleven. Het United States Security Council rapporteerde destijds dat Noord-Koreaanse hackers in totaal al meer dan $1 miljard aan crypto hadden gestolen. Ondertussen kunnen we hier dus al een behoorlijke som bij optellen.

De Lazarus Group

De zogeheten Lazarus Group lijkt wederom in het middelpunt te staan van deze recente ontwikkelingen. Deze door de staat ondersteunde hackers hebben hun zinnen gezet op de crypto markt en zijn verantwoordelijk voor tal van grootschalige aanvallen. Recentelijk werd CoinsPaid het slachtoffer van een aanval waarbij naar schatting $37 miljoen werd gestolen. Vooronderzoeken wezen opnieuw naar de Lazarus Group als hoofdverdachte.

Het is zorgwekkend te zien dat terwijl de crypto markt floreert, de bedreigingen ook toenemen. En waar ‘particuliere’ hackers de crypto industrie al opschudden zijn het de cybercriminelen die door de staat worden aangestuurd, zoals de groep uit Noord-Korea dus, die voor een nog groter gevaar zorgen. Niet alleen vanwege de financiële schade, maar ook omdat de gestolen middelen mogelijk worden gebruikt voor nog zorgwekkendere doeleinden, zoals de verwerving van kernwapens. Dat bleek eerder al uit een rapport van de VN.

“Het land gebruikte steeds geraffineerdere cybertechnieken om toegang te krijgen tot digitale netwerken die betrokken zijn bij cyberfinanciering en om informatie van potentiële waarde te stelen, waaronder de wapenprogramma’s van het land.”

Deze ontwikkelingen benadrukken het belang van versterkte cyberbeveiliging binnen de crypto industrie. Het lijkt in het geval van Noord-Koreaanse hackers immers niet alleen een kwestie van financieel verlies, maar ook een kwestie van internationale veiligheid.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie