Simon Bosch Simon Bosch
15/05/2023 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/05/2023 19:01

Zimbabwe zet verkoop crypto goud eigenwijs door, ondanks waarschuwing

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Zimbabwe zet verkoop crypto goud eigenwijs door, ondanks waarschuwing

Foto: Andrey TN/Shutterstock

Crypto en blockchain wordt steeds populairder, en Zimbabwe is het nieuwste land dat de stap maakt. Het hoopt met een stablecoin op goud het vertrouwen in de Zimbabwaanse munt te herwinnen, die bekendstaat om de torenhoge inflatie. Het International Monetary Fund (IMF) was hier geen fan van, maar toch zet het land de uitgifte voort.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Zimbabwe positief over verkopen goud-stablecoin

Eind vorige maand kondigde de Reserve Bank of Zimbabwe aan dat het een stablecoin op basis van goud als legal tender uit ging brengen in het land. Dat betekent dat het volledig legaal is om de token overal in Zimbabwe te gebruiken voor betalingen.

Het Zimbabwaanse The Herald schrijft dat gisteren de eerste verkoop van start is gegaan. Hier heeft het goud-stablecoins ter waarde van 139.570.982 milligram verkocht, oftewel 139,57 kilogram. Dat was gisteren rond de piek van de goudprijs ongeveer 8,3 miljard Amerikaanse dollar waard. Opvallend genoeg waren 135 verkopen hiervan in Zimbabwaanse dollars en slechts drie in Amerikaanse dollars.

Aankomende donderdag gaat het voor de tweede keer bij banken langs om voor een tweede keer goud te kopen, zodat het een nieuwe verkoopronde kan houden. Welke blockchain gebruikt wordt voor het project is niet duidelijk.

Advertentie

IMF is sceptisch

Het IMF is helaas geen voorstander van het plan. In plaats van dat het zich zou richten op het uitgeven van deze token zou het zijn buitenlandse valutamarkt open moeten stellen voor geïnteresseerden. Nu heeft de overheid veel meer zeggenschap over hoe geld in en uit Zimbabwe stroomt.

Op 9 mei citeerde Bloomberg een woordvoerder van de internationale beleidsmaker. “Er zou voorzichtig moeten worden gekeken of de voordelen wel groter zijn dan de nadelen. Zo zijn bijvoorbeeld macro-economische, financiële en juridische risico’s, operationele risico’s, beleidsrisico’s en de prijs van de [verkochte] valutareserves van belang.

Zimbabwe kampt al jaren met een enorme inflatie en de afgelopen decennia zelfs verschillende keren met hyperinflatie. In 2020 piekte de jaarlijkse inflatie rond de 560%, volgens data van Statista. Het IMF helpt arme landen financieel, maar is daarin wel erg streng in wat deze landen wel en niet mogen. Daarom zal het vermoedelijk een officiële waarschuwing hebben gekregen door de verkopen van de stablecoin.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie