Erik Juffermans Erik Juffermans
30/05/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/05/2023 18:30

Bankencrisis leidt tot jacht op crypto ‘compliance’ personeel

Nieuws
Bankencrisis leidt tot jacht op crypto 'compliance' personeel

Foto: T. Schneider/Shutterstock

Wellicht herinner je nog de bankencrisis van eerder dit jaar. Het begon in maart toen ‘crypto bank’ Silvergate de deuren sloot. De gevallen crypto exchange FTX was de grootste klant van de bank, en het instituut kon de financiële tik niet te boven komen. Andere bedrijven lijken te leren van het falen van Silvergate, en betalen inmiddels groot geld voor ervaren ‘compliance’ personeel, mensen die zorgen dat alle regeltjes netjes worden nageleefd.

Bitcoin gaat naar $20.000 volgens onderzoek van Deutsche Bank

‘Compliance’ sector in de lift

Geen enkele bank ambieert het om de volgende Silvergate te worden. Nieuwe cliënten zouden potentiële FTX-achtige trekjes kunnen hebben dus financiële instituten zijn extra alert. Grote Europese financiële instituties investeren momenteel hard in compliance personeel om koste wat kost een nieuw financieel fiasco te voorkomen.

Vanwege de val van Silvergate, maar ook die van Signature Bank en Silicon Valley Bank, zijn financiële toezichthouders extra alert. De salarissen van ervaren personeel die ervoor zorgen dat alle regels worden nageleefd stijgen de laatste tijd hard. Dit personeel krijgt sinds de val van de banken gemiddeld 20 procent meer betaald.

Bedrijven die groot uitpakken en hun compliance teams aan het spekken zijn, zijn bijvoorbeeld Greengage Global Holding Ltd, Blockbank en BCB Group Inc. De cliënten staan in de rij voor de laatstgenoemde. Natasha Powell hoofd van de compliance afdeling van de betalingsdienst uit Londen, zegt: 

“Het vinden van goed compliance personeel is duur, en momenteel zit er zelfs een premium op.”

De link tussen crypto en TradFi

Ook geeft Powell aan dat de komende vijf maanden het compliance team van BCB met 50 procent zal toenemen. Vergelijkbare financiële firma’s lijken zich in hetzelfde scenario te bevinden. De zaken voor deze financiële partijen, die de crypto wereld met de TradFi wereld verbinden, doen het goed na de val van de Amerikaanse ‘crypto banken’. 

Een andere reden die tot grote vraag naar deze Europese firma’s leidt is het veranderende Europese crypto klimaat. Vorige maand werd de langverwachte MiCa crypto wet goedgekeurd door de Europese Unie. Vanaf volgend jaar zullen er duidelijkere wetten in werking treden die mogelijk de Europese crypto sector in een stroomversnelling zullen brengen. Het zal dus erg druk blijven voor Europese financiële firma’s die bereid zijn crypto bedrijven hun diensten te verlenen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie