Kevin Schijven Kevin Schijven
17/12/2023 12:36 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/12/2023 11:20

3 redenen waarom bitcoin in 2024 zal stijgen, zelfs zonder ETF

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin nadert zeer zeldzaam koerssignaal voor het eerst in 8 jaar

Foto: Sodel Vladyslav/Shutterstock

Bitcoin (BTC) en de bredere crypto markt zullen in 2024 hogere prijzen bereiken, verwacht analist Markus Thielen van Matrixport, een crypto dienstverlener.

Hij verwacht dit zelfs als de aanvragen voor de langverwachte spot bitcoin exchange-traded fund (ETF), of beursfonds, niet worden goedgekeurd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Hogere BTC koers door liquiditeit en bitcoin halving

Thielen wijst op verschillende factoren die de cryptomarkt beïnvloeden. Ten eerste is er de toename van liquiditeit op de financiële markten en die lijkt een hoge correlatie te tonen met de bitcoin koers.

Sinds de COVID-pandemie is het bedrag in Amerikaanse geldmarktfondsen gestegen van $3 biljoen naar $6,1 biljoen. Deze toename resulteert in ongeveer $370 miljard aan jaarlijkse rentebetalingen, wat neerkomt op ongeveer $1 miljard per dag.

Volgens Thielen kan dit geld gemakkelijk zijn weg vinden naar meer risicovolle markten, waaronder crypto.

Een tweede reden die Thielen geeft is de aankomende bitcoin halving. Naar verwachting vindt de volgende halving plaats in april volgend jaar.

Vanaf dan wordt de beloning voor bitcoin miners gehalveerd van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Historisch gezien vindt de bitcoin halving plaats vlak voor de start van een nieuwe bullmarkt.

Advertentie

Hogere BTC koers door herkozen president Trump

Dan is er volgens Thielen nog een derde belangrijke factor die we niet vaak horen. Volgend jaar is het een verkiezingsjaar in de VS en Thielen ziet een “hoge waarschijnlijkheid” dat voormalig president Donald Trump wordt herkozen.

Volgens de analist zou het beleid van Trump de Amerikaanse economie kunnen stimuleren en daarmee de prijzen op de cryptomarkt.

Lang niet iedereen zal het hiermee eens zijn. Trump liet zich tijdens zijn presidentschap dan ook regelmatig fel uit tegenover bitcoin en crypto. Desalniettemin bracht hij onlangs voor de derde keer zijn eigen NFT collectie uit.

Ook zou Gary Gensler waarschijnlijk voorzitter van de SEC blijven onder Trump, tot het einde van zijn termijn in de zomer van 2026.

Alhoewel hogere prijzen in 2024 momenteel realistisch lijken, zou een crash begin volgend jaar geen grote verrassing zijn als de ETF aanvragen toch worden afgekeurd.

De prijzen zijn het afgelopen half jaar namelijk waarschijnlijk gestegen door hype over een aankomende bitcoin-ETF. De definitieve deadline voor de eerste bitcoin-ETF aanvraag ligt al op 10 januari.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie