Robin Hazekamp Robin Hazekamp
28/09/2023 09:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/09/2023 09:00

Amerikaanse topman zaait onrust over Bitcoin met vreemde uitspraken

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Amerikaanse topman zaait onrust over Bitcoin met vreemde uitspraken

Foto: Kristi Blokhin/Shutterstock

Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), heeft al aardig wat beruchtheid verworven binnen de crypto gemeenschap. Nu heeft de topman van de crypto waakhond een aantal uitspraken over Bitcoin (BTC) gedaan die aardig wat onrust veroorzaken.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Gary Gensler laat crypto industrie in verwarring achter door uitspraak over Bitcoin

Gensler is het hoofd van de Amerikaanse crypto waakhond, de SEC. Het overheidsorgaan heeft al aardig wat rechtszaken aangespannen tegen verschillende grote bedrijven. Daaronder valt bijvoorbeeld Ripple Labs, het bedrijf achter XRP, dat in december 2020 door de SEC werd aangeklaagd. 

Gensler staat er om bekend controversiële en tegenstrijdige uitspraken te doen. Tijdens een recente getuigenis voor het Amerikaans Congres noemde de SEC voorzitter Bitcoin geen effect, maar ook geen commodity

Effecten zijn financiële producten zoals aandelen waar de SEC jurisdictie over heeft. Commodities zijn een andere vorm van financiële producten in de vorm van massa-geproduceerd ongespecialiseerde producten. Over commodities heeft de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) jurisdictie. 

Effect of commodity? Het kostte Ripple bijna de kop

Gensler wil maar geen uitspraak doen over onder welke klasse Bitcoin nou valt. Daarmee blijft de munt ongereguleerd en is er geen waakhond die BTC overziet. Nou is dat geen enorm probleem vanwege het gedecentraliseerde systeem van de munt, maar toch weerhoudt het grote bedrijven ervan om er in te investeren.

Cryptomunten zoals Bitcoin of Ethereum (ETH) worden getest met de zogeheten ‘Howey-test’. Deze test bepaalt of een crypto onder de term ‘effect’ valt of niet. Bitcoin valt hier volgens de Howey-test niet onder, aangezien de munt gedecentraliseerd genoeg is. 

Zou een crypto wel een effect zijn, dan moet het bedrijf achter de munt dat registreren bij de SEC. Aangezien Ripple dat niet deed voor hun munt XRP, werden ze in december 2020 aangeklaagd. Voor bijna drie jaar lang liep de rechtszaak, tot de uitspraak in juli 2023. Daarin kregen beide partijen gedeeltelijk gelijk. Door de uitspraak steeg XRP met 80%.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement