Timo Bult Timo Bult
25/03/2021 09:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/03/2021 09:11

Bitcoin (BTC) ETF aanvraag ingediend door Fidelity, wat is het voordeel van zo’n fonds?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) ETF aanvraag ingediend door Fidelity, wat is het voordeel van zo'n fonds

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Het aantal aanvragen voor bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF) is opvallend hard aan het toenemen. Grote namen dienen een aanvraag in bij de Securities and Exchange Commission (SEC) uit wat lijkt op nieuwe hoop op de goedkeuring van zo’n fonds. De laatste grote partij die een aanvraag indiende was het Amerikaanse Fidelity. Dat blijkt uit een gepubliceerd document van de SEC.

Een ETF is een fonds dat op de traditionele aandelenbeurs verhandeld kan worden. Zo’n fonds zal naar verwachting een flinke boost geven aan de adoptie van bitcoin. Via een ETF is het namelijk voor zowel grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, als kleinere investeerders makkelijker om bitcoin in hun portfolio op te nemen.

Zij hoeven hiervoor de bitcoin niet zelf in bezit te hebben, enkel de aandelen van het fonds. Daarbij zou zo’n fonds goedkeuring hebben gekregen van de toezichthouders waarmee grote beleggers zich geen zorgen hoeven te maken over of zij wel aan de regels voldoen. De regelgeving omtrent crypto is in de Verenigde Staten nu vaak nog onduidelijk. Dit is dan ook een van de redenen dat Ripple (XRP) nu in een rechtszaak verwikkeld zit.

Fidelity dient aanvraag in

Uit een document ingediend bij de SEC blijkt nu dat het grote Fidelity zo’n fonds wil lanceren. Fidelity werd in 1946 opgericht en had in 2020 bijna $5 biljoen aan activa onder beheer. Geen kleine speler dus! De voordelen van zijn bitcoin ETF worden nog maar eens aangehaald in de aanvraag:

“De trust biedt directe blootstelling aan bitcoin en de aandelen van de trust worden dagelijks gewaardeerd volgens dezelfde methodologie die wordt gebruikt om de index te berekenen. De Trust biedt investeerders de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de bitcoin markt via een traditioneel brokerage-account zonder de potentiële toetredingsdrempels of risico’s die gepaard gaan met het rechtstreeks aanhouden of overdragen van bitcoin, het verwerven van een bitcoin-spotmarkt of het minen ervan.”

Tot nu toe werden alle bitcoin ETF aanvragen afgekeurd en op een zeker moment lag er geen enkele aanvraag meer bij de SEC. Daar begint nu langzaam verandering in te komen naarmate de markt volwassener wordt!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie