Rico Engelbarts
05/05/2020 09:44 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/05/2020 09:44

Bitcoin (BTC) halving: Dit is wat de koers deed tijdens de vorige twee halvings

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) halving: Dit is wat de koers deed tijdens de vorige twee halvings

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Hoewel de nummer 1 cryptocurrency bitcoin (BTC) het de afgelopen tijd erg goed doet verwachten analisten in de aanloop naar de halving toch een daling in prijs. Als we kijken naar historische data zien we dat dit vaker is voorgekomen na de halving.
Sinds de bodem van 16 maart is de waarde van bitcoin met 110% gestegen. In de afgelopen 10 dagen is bitcoin alleen al van $6.700 naar $9.400 gestegen. Wat opmerkelijk is, is dat de bitcoin koers zich zo aan het herstellen is vlak voor de Bitcoin halving in mei. Als we terugkijken is te zien dat dit ook het geval was in 2016 en 2012 bij de vorige halvings.
Hoe reageerde bitcoin in het verleden voor de halving? In de 4 weken voor de halving van 28 november 2012 zagen we een stijging van de koers met 34% van $9,50 naar $12,75. Voor de tweede halving op 9 juli 2016 zag bitcoin een herstel van 45%. De koers stond rond mei op $440 en steeg tot de halving door naar $660 met een piek in juni van $780. Toch zagen we pas ver na de halving de echte piek van $20.000 in december 2017.
On-chain data geeft aan dat zowel de kleine investeerder als de whales bezig zijn met het vergroten van hun bitcoin posities in de aanloop naar de halving. Wat het gevolg hiervan zou kunnen zijn voor korte termijn investeerders is dat zij na de halving van 12 mei hun positie zullen verkopen en winst pakken. Dit zorgt voor veel aanbod, minder vraag waardoor het een druk op de koers zou kunnen veroorzaken.
Daarnaast zien we ook dat de bitcoin miners een kleinere beloning krijgen voor het geleverde werk, echter de stroomkosten die zij moeten betalen voor het draaien van de rigs zullen niet lager worden. Om een buffer op te bouwen of omdat de miners moeten stoppen, zullen zij alle bitcoin die zij in bezit hebben de markt in dumpen wat toevoegt aan de druk op de koers.
Ook is het mogelijk dat miners door de koersstijging van de afgelopen tijd hun crypto zullen verkopen, wat er voor zorgt dat zij na de halving nog even door kunnen gaan.
Toch geloven velen dat het dit keer anders ligt dan de vorige halvings. Als we een kijkje nemen naar de gehele economie zien we dat we in 2020 een drastisch ander klimaat hebben dan in 2016. Op het moment kampen we met de COVID-19 pandemie. Als resultaat hiervan zien we dat de geldmachine van de centrale banken overuren draaien en miljarden de wereld in pompen. Investeerders kunnen hierdoor een uitweg zoeken en dit vinden in bitcoin, wat weer voor meer vraag zou kunnen zorgen.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie