Kevin Schijven Kevin Schijven
25/08/2021 13:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/08/2021 13:01

Bitcoin (BTC) hash rate is sinds crash verdrievoudigd, een bullish teken?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) hash rate is sinds crash verdrievoudigd, een bullish teken

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De zogeheten hash rate, of rekenkracht, van het Bitcoin (BTC) netwerk, kreeg begin deze zomer een zware klap te verduren. Dat had grotendeels te maken met verscherpte regelgeving in China. Meerdere Chinese regio’s hadden in juni bitcoin-mining compleet verboden.

Volgens gegevens van analysebedrijf CryptoQuant bereikte de hash rate van Bitcoin op 13 mei nog een piek van ongeveer 200 exahashes per seconde (EH/s). Vervolgens crashte deze snel omlaag en kwam op 28 juni op een dieptepunt van 52 EH/s uit, een daling van maar liefst 74%.

Inmiddels tonen nieuwe CryptoQuant data aan dat de hash rate alweer hersteld is naar 152 EH/s, een stijging van bijna 200% vanaf de dip, oftewel een verdrievoudiging:

Houd er rekening mee dat deze metingen schattingen zijn. Gegevens van BitInfoCharts tonen dat hash rate op 28 juni op 68 EH/s uitkwam en op 24 augustus 143 EH/s bereikte, dat is dus een stijging van ‘maar’ 110%. Hoe dan ook is te zien dat het herstel eindelijk begint te versnellen, dat verliep enige tijd namelijk wat aan de trage kant. Dit is wellicht te verklaren doordat mining-apparatuur van bedrijven buiten China nu langzamerhand aan worden gezet, zoals bij Riot Blockchain.

Door de stijgende hash rate zal ook de zogeheten difficulty van het Bitcoin netwerk later vandaag omhoog gaan. Een stijgende hash rate betekent meer concurrentie onder miners, maar het netwerk is zo ontwikkeld dat transacties altijd ongeveer elke 10 minuten worden verwerkt. Daarom stijgt of daalt ongeveer elke twee weken de moeilijkheidsgraad. De verwachting is dat over enkele uren de moeilijkheidsgraad met maar liefst 13% omhoog zal schieten. Daardoor wordt mining wel weer duurder.

Overigens is China nog steeds het beleid tegen bitcoin-mining in het land aan het aanscherpen. Deze week kwam naar buiten dat nog een regio besloten heeft om mining te verbieden.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie