Kevin Schijven Kevin Schijven
15/08/2019 14:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/08/2019 14:45

Bitcoin (BTC) koers omlaag door gigantische Chinese scam?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) koers omlaag door gigantische Chinese scam?

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De bitcoin (BTC) koers zag opnieuw een behoorlijke daling vandaag, wat de prijs ruim onder de $10.000 bracht. Dovey Wan, medeoprichter van Primitive Ventures, schrijft op Twitter op 14 augustus dat de oorzaak van deze daling een Chinese Ponzi scam is.
Het Chinese bedrijf achter de ponzifraude, genaamd PlusToken, begon medio 2018. Het bedrijf beloofde enorme rendementen aan investeerders, zou begin 2019 al meer dan 10 miljoen leden bereikt hebben en lichtte de investeerders uiteindelijke voor zo’n $3 miljard aan cryptocurrencies op.
Het team achter PlusToken werd door de Chinese politie twee maanden geleden opgepakt en moet volgens Wan waarschijnlijk een lange tijd de cel in. Echter heeft de politie de cryptocurrencies, 200.000 BTC en 800.000 ETH, niet in beslag kunnen nemen.


Wan zegt dat een aantal leden, die niet zijn opgepakt, begonnen zijn met het massaal dumpen van de gefraudeerde cryptocurrencies op exchanges. Ze worden sinds begin juli  constant in hoopjes van 50 tot 100 BTC verkocht op cryptocurrency-exchanges als Binance, Huobi en Bittrex.
Deze massale verkoop drijft de prijzen omlaag, wat andere investeerders ook aanzet hun cryptocurrency te verkopen waardoor de prijzen nog harder dalen. Met meer dan $3 miljard aan gefraudeerde cryptocurrency zou dit veruit de grootste scam tot nu toe kunnen zijn.
Wan waarschuwt dat men nu moet ingrijpen voordat het te laat is. Ze stelt voor dat blockchain-analysebedrijven als Chainalys en Pechshield de adressen goed in de gaten moet houden en dat de cryptocurrency-exchanges de adressen op een zwarte lijst moeten zetten.
In juni kwam naar buiten dat 100.000 Amerikanen het slachtoffer zijn geworden van Indiase oplichters. Er werd toen voor bijna $1,7 miljoen aan onder andere BTC buitgemaakt. In mei verloor een man uit Jersey $1,5 miljoen aan BTC door een scam.
Heb je maandag de nieuwe koersanalyse van onze analist David gemist? Volgens hem is er mogelijk zwaar weer op komst voor bitcoin (BTC)! Klik hier om Davids laatste column te lezen!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie