Kevin Schijven Kevin Schijven
23/04/2020 13:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/04/2020 13:01

Bitcoin (BTC) koers wordt niet gemanipuleerd door stablecoins als Tether (USDT), meldt onderzoek

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Bitcoin (BTC) koers wordt niet gemanipuleerd door stablecoins als Tether (USDT), meldt onderzoek

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Tether, het bedrijf achter de gelijknamige USDT stablecoin, is in het verleden vaker beschuldigd van het manipuleren van de prijs van bitcoin (BTC). Een nieuw onderzoek meldt echter dat hier helemaal geen bewijs voor is.
Het onderzoek, genaamd ‘Stablecoins don’t inflate crypto markets’ is opgesteld voor het Center for Economic and Policy Research (CEPR) door Academici Richard K Lyons en Ganesh Viswanath-Natrajn van de Universiteit van Californië – Berkeley.
De twee heren bekeken de uitgifte van tether (USDT) en andere stablecoins gedurende de afgelopen drie jaar, waaronder de enorme prijsstijging van bitcoin eind 2017. Het onderzoek meldt dat het geen correlatie heeft kunnen vinden tussen prijsstijgingen van cryptocurrencies en de uitgifte van stablecoins:

“Onze conclusie: we konden geen systematisch bewijs vinden dat de uitgifte van stablecoins de prijzen van cryptocurrencies stimuleert.”

De conclusie staat lijnrecht tegenover de bevindingen van een eerder onderzoek. Eind vorig jaar beweerde twee onderzoekers dat een enkele whale op cryptocurrency-exchange Bitfinex (net als Tether onderdeel van iFinex) verantwoordelijk was voor de all-time high (ATH) van bitcoin eind 2017. Deze twee onderzoekers namen transacties tussen bitcoin en tether onder de loep. Bitfinex ontkende destijds de beschuldigingen en zei dat het onderzoek op onvoldoende gegevens is gebaseerd.
De onderzoekers van Berkeley spreken deze bevindingen dus ook tegen en zeggen dat stablecoins gewoon gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn. Als de koers van bitcoin stijgt na de uitgifte van nieuwe USDT tokens, dan betekent dit waarschijnlijk dat nieuwe investeerders hun fiatvaluta omzetten in tether om de cryptocurrency-markt te betreden en/of ze investeren in USDT omdat het stabieler is tijdens een marktcrisis.

“Het gebruik van stablecoins is de afgelopen twee jaar dramatisch gestegen, met schattingen dat de totale handel tussen bitcoin en tether, de grootste stablecoin, het volume tussen Bitcoin en USD in 2019 overschreed. Dat het gebruik van stablecoin zo snel groeit, komt overeen met hun ‘bestaansreden’ – om het probleem van de waardeopslag op te lossen door hun waarde vast te leggen aan de Amerikaanse dollar.

Met behulp van onze nauwkeurigere meting van de Tether-stroom naar de secundaire markt, vinden we geen significant effect op de prijzen van grote cryptocurrencies die geen stablecoins zijn. Dit resultaat geldt ook voor de periode van eind 2017 toen de bitcoin-prijs enorm steeg, en geldt ook voor andere grote stablecoins.”

Tether is vaak onder vuur komen te liggen. Het bedrijf zit momenteel in meerdere rechtszaken verwikkeld, waaronder een strafzaak met de NYAG omtrent prijsmanipulatie. Tevens kreeg het bedrijf een bak van kritiek over zich heen toen bleek dat de stablecoin niet volledig 1:1 gekoppeld is aan de dollar.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie