Onderzoek: Een enkele bitcoin (BTC) whale was verantwoordelijk voor de all-time high eind 2017

Onderzoek: Een enkele bitcoin (BTC) whale was verantwoordelijk voor de all-time high eind 2017

Een enkele bitcon (BTC) whale op cryptocurrency-exchange Bitfinex zou verantwoordelijk zijn geweest voor de enorme koersstijging van bitcoin eind 2017. Dat beweren twee Amerikaanse onderzoekers in hun bijgewerkte paper, meldt Bloomberg op 4 november.

De onderzoekers, John M. Griffin en Amin Shams, zeggen dat de bull-run van bitcoin naar de all-time high (ATH) van $20.000 eind 2017 veroorzaakt werd door een enkele entiteit op Bitfinex door middel van van marktmanipulatie.

Griffin en Shams onderzochten transacties met bitcoin en de stablecoin tether (USDT) tussen 1 maart 2017 en 31 maart 2018. In het onderzoek, dat gepubliceerd zal worden in de Journal of Finance, wordt deze whale niet bij naam genoemd.

Onze resultaten suggereren dat in plaats van duizenden investeerders de prijs van bitcoin hebben doen bewegen, het maar een grote is geweest.

Over enkele jaren zullen mensen verbaasd zijn en realiseren dat investeerders miljarden hebben overhandigd aan mensen die ze niet kenden en nauwelijks toezicht ondervonden.

Advertentie

Aldus het onderzoek. Griffin en Sham beweren dat de prijs van bitcoin gemanipuleerd werd doordat er meer Tether uitgegeven werd, zonder daadwerkelijke ondersteuning van dollars, en vervolgens gebruikt werd om bitcoin op te kopen:

Dit patroon is alleen aanwezig in perioden na het creëren van meer Tether, aangestuurd door een enkele grote rekeninghouder en niet waargenomen door andere exchanges.

Simulaties laten zien dat deze patronen hoogstwaarschijnlijk niet door toeval werden veroorzaakt. Deze ene grote speler of entiteit vertoonde helderziende markttiming en had een extreem grote impact op de prijs van bitcoin die niet wordt waargenomen in geaggregeerde stromen van andere kleinere handelaren.

Stuart Hoegner, CLO van Bitfinex, ontkent de beweringen en zegt dat het onderzoek gebrekkig is doordat het gebaseerd is op onvoldoende gegevens. Hoegner zegt dat het onderzoek opgesteld is ter ondersteuning van een rechtszaak:

Dit is een transparante poging om de schijn van de academische wereld te gebruiken voor geldklopperij.

Waarschijnlijk doelt Hoegner op de aanklacht van advocatenkantoor Roche Freedman die Bitfinex, moederbedrijf iFinex en Tether begin vorige maand hebben aangeklaagd voor marktmanipulatie.

Kort daarvoor gaven Bitfinex en Tether een verklaring af dat ze binnenkort verwachten aangeklaagd te zullen worden op basis van “een niet-peer gereviewede paper,” echter is het bovenstaande onderzoek dat wel.

Tevens zijn Bitfinex en Tether in een rechtszaak verwikkeld met de New York State Attorney General (NYAG) omtrent het verbergen van $850 miljoen aan verliezen. Bitfinex zou het bedrag uit de reserves van Tether hebben gehaald om het gat in de begroting te vullen.

Onlangs zei de voormalig voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) dat de regering van Trump verantwoordelijk was voor de marktcrash eind 2017 door bitcoin-futurescontracten goed te keuren op de Chicago Mercantile Exchange (CME).

Crypto Insider David heeft gisteren zijn nieuwe wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse gepubliceerd! Benieuwd naar zijn opinie en verwachtingen? Lees hem dan snel!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Ad
Ad
SATOS
Reviewed
€9.572,49 Kopen
1
1
Bitvavo
Reviewed
€9.453,00 Kopen
2
2
Coinmerce
Reviewed
€9.492,33 Kopen
3
3
Bitonic
Reviewed
€9.517,83 Kopen
4
4
Litebit
Reviewed
€9.518,04 Kopen
5
5
Bitcoinmeester
Reviewed
€9.519,76 Kopen
Laatste nieuws