Kevin Schijven Kevin Schijven
14/01/2020 15:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/01/2020 15:45

Bitcoin (BTC) moeilijkheidsgraad gaat vandaag naar hoogste niveau ooit, wat betekent dat?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) moeilijkheidsgraad gaat vandaag naar hoogste niveau ooit, wat betekent dat?

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De volgende difficulty adjustment, oftewel aanpassing van de moeilijkheidsgraad, voor bitcoin (BTC) is er bijna. De verwachting is dat het een van de grootste toenames van de moeilijkheidsgraad wordt sinds het bestaan van de grootste cryptocurrency op de markt.
Kortgezegd verwijst de moeilijkheidsgraad van bitcoin naar hoe moeilijk het is voor miners om nieuwe blocks toe te voegen op de blockchain. Het toevoegen van nieuwe transactieblokken mag gemiddeld ongeveer 10 minuten duren op het Bitcoin-netwerk.
Als er meer concurrentie is op het netwerk, dus meer miners waardoor het toevoegen van blocks minder dan 10 minuten duurt, dan moet de moeilijkheidsgraad omhoog. En vice versa: als er weinig concurrentie is en het duurt langer dan 10 minuten dan moet de moeilijkheidsgraad omlaag om participatie te stimuleren.
Het aanpassen van de moeilijkheidsgraad gebeurt elke 2.016 blocks, wat ongeveer elke twee weken is. De afgelopen tijd ligt de hash rate, oftewel de rekenkracht, van het bitcoin-netwerk hoger dan ooit. Het heeft de afgelopen maanden meerdere keren zijn recordhoogtes doorbroken en deed dat wederom op nieuwjaarsdag.
Dat houdt in dat er momenteel veel concurrentie is onder miners op het Bitcoin-netwerk waardoor vandaag (14 januari) de moeilijkheidsgraad met maar liefst 9% omhoog zal gaan, die volgens BitInfoCharts momenteel al sowieso hoger dan ooit ligt.
Coin Metrics meldde recentelijk al dat het verwacht dat er een nieuwe all-time high (ATH) voor de moeilijkheidsgraad inzit:


Ook wordt er gespeculeerd dat het een positieve impact kan hebben op de koers van bitcoin. In ieder geval zolang het niet miners de markt uit jaagt. Plan B, bekend van het stock-to-flow model, zei onlangs dat het evenement “episch” wordt:


Ergens in mei dit jaar zal de volgende halving van bitcoin plaatsvinden. De beloning voor miners wordt dan gehalveerd wat wellicht een grotere impact zal hebben op de koers dan de bovenstaande difficulty adjustment. Kyle Samani, medeoprichter van Multicoin Capital, zei onlangs dat de aankomende halving “extreem” en “objectief” bullish zal zijn.
David heeft een nieuwe wekelijkse koersanalyse online staan! Volgens hem zijn nu de bulls aan zet. Mis zijn analyse niet!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie