Kevin Schijven Kevin Schijven
29/03/2020 14:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/03/2020 14:44

Bitcoin (BTC) oplichters stelen $45.000 aan BTC middels QR-codegeneratoren

Nieuws
Bitcoin (BTC) oplichters stelen $45.000 aan BTC middels QR-codegeneratoren

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Een netwerk van QR-codegeneratoren heeft meer dan $45.000 aan bitcoin (BTC) gestolen in minder dan een maand tijd. Dat meldt technologienieuwssite ZDNet op 27 maart.
Er zijn minstens negen verschillende neppe ‘bitcoin-to-QR’ generatoren aangetroffen de afgelopen paar weken. Harry Denley, veiligheidsspecialist bij MyCrypto, trok als eerst aan bel toen hij deze websites tegenkwam:


De negen websites bieden gebruikers de mogelijkheid om lange bitcoin-adressen om te zetten in een QR-code. Dit zijn vrij populaire diensten die normaliter het bewaren van fondsen en het uitvoeren van transacties gemakkelijk maken voor gebruikers omdat de kans op typefouten kleiner wordt.
Echter in dit geval worden altijd dezelfde QR-codes gegenereerd: de bitcoin-wallets van de scammer. Hierdoor boeken slachtoffers onbewust hun bitcoin over naar het verkeerde adres. Denley heeft de volgende negen frauduleuze websites erkend:

  • bitcoin-barcode-generator.com
  • bitcoinaddresstoqrcode.com
  • bitcoins-qr-code.com
  • btc-to-qr.com
  • create-bitcoin-qr-code.com
  • free-bitcoin-qr-codes.com
  • freebitcoinqrcodes.com
  • qr-code-bitcoin.com
  • qrcodebtc.com

De negen websites genereren QR-codes voor vijf verschillende bitcoin-adressen die samen al meer dan zeven BTC ($45.000) hebben ontvangen, hoogstwaarschijnlijk dus afkomstig van gedupeerden.
Denley onderzocht de adressen en zag dat ze allemaal verbonden waren aan drie servers. Deze drie servers bleken vervolgens weer verbonden te zijn aan nog eens 450 frauduleuze websites. Ze hebben allemaal verdachte domeinnamen met cryptocurrency-gerelateerde termen maar ook termen als Gmail en coronavirus.
De meeste websites zijn niet actief en staan alleen vol met advertenties voor crypto-goksites. Ook zitten er een paar “bitcoin transactie versnellers” tussen. Deze websites vragen gebruikers om een bijdrage van 0,001 BTC ($6,50) om zogenaamd je transactie te versnellen, wat natuurlijk niet mogelijk is. Deze websites zouden inmiddels al 17,6 BTC ontvangen hebben, ter waarde van $110.000. Denley zegt:

Ik weet nog steeds niet waar deze sites worden geadverteerd om zoveel geld binnen te halen.

De kans dat de huidige “saaiheid” van de koers van bitcoin binnenkort over zal zijn lijkt Michiel, onze analist, groot. Welke kant de koers op gaat breken is momenteel nog relatief onduidelijk al lijken de bears de beste kaarten in handen te hebben. Benieuwd naar hoe Michiel de markt nu ziet? Lees dan verder in zijn net verschenen analyse!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie