Bitcoin (BTC) oplichters stelen $45.000 aan BTC middels QR-codegeneratoren

Een netwerk van QR-codegeneratoren heeft meer dan $45.000 aan bitcoin (BTC) gestolen in minder dan een maand tijd. Dat meldt technologienieuwssite ZDNet op 27 maart.

Er zijn minstens negen verschillende neppe ‘bitcoin-to-QR’ generatoren aangetroffen de afgelopen paar weken. Harry Denley, veiligheidsspecialist bij MyCrypto, trok als eerst aan bel toen hij deze websites tegenkwam:

De negen websites bieden gebruikers de mogelijkheid om lange bitcoin-adressen om te zetten in een QR-code. Dit zijn vrij populaire diensten die normaliter het bewaren van fondsen en het uitvoeren van transacties gemakkelijk maken voor gebruikers omdat de kans op typefouten kleiner wordt.

Echter in dit geval worden altijd dezelfde QR-codes gegenereerd: de bitcoin-wallets van de scammer. Hierdoor boeken slachtoffers onbewust hun bitcoin over naar het verkeerde adres. Denley heeft de volgende negen frauduleuze websites erkend:

  • bitcoin-barcode-generator.com
  • bitcoinaddresstoqrcode.com
  • bitcoins-qr-code.com
  • btc-to-qr.com
  • create-bitcoin-qr-code.com
  • free-bitcoin-qr-codes.com
  • freebitcoinqrcodes.com
  • qr-code-bitcoin.com
  • qrcodebtc.com

De negen websites genereren QR-codes voor vijf verschillende bitcoin-adressen die samen al meer dan zeven BTC ($45.000) hebben ontvangen, hoogstwaarschijnlijk dus afkomstig van gedupeerden.

Denley onderzocht de adressen en zag dat ze allemaal verbonden waren aan drie servers. Deze drie servers bleken vervolgens weer verbonden te zijn aan nog eens 450 frauduleuze websites. Ze hebben allemaal verdachte domeinnamen met cryptocurrency-gerelateerde termen maar ook termen als Gmail en coronavirus.

De meeste websites zijn niet actief en staan alleen vol met advertenties voor crypto-goksites. Ook zitten er een paar “bitcoin transactie versnellers” tussen. Deze websites vragen gebruikers om een bijdrage van 0,001 BTC ($6,50) om zogenaamd je transactie te versnellen, wat natuurlijk niet mogelijk is. Deze websites zouden inmiddels al 17,6 BTC ontvangen hebben, ter waarde van $110.000. Denley zegt:

Ik weet nog steeds niet waar deze sites worden geadverteerd om zoveel geld binnen te halen.

De kans dat de huidige “saaiheid” van de koers van bitcoin binnenkort over zal zijn lijkt Michiel, onze analist, groot. Welke kant de koers op gaat breken is momenteel nog relatief onduidelijk al lijken de bears de beste kaarten in handen te hebben. Benieuwd naar hoe Michiel de markt nu ziet? Lees dan verder in zijn net verschenen analyse!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
Bitvavo
€29.713,10 Kopen
1
Litebit
€29.940,60 Kopen
2
Bitcoinmeester
€29.980,80 Kopen
3
SATOS
€30.215,20 Kopen
Meer nieuws

Bitcoin (BTC) consolideert verder en levert in op altcoins, deze top 10 altcoin kan als enige stijgen

De koersen van de top 10 cryptocurrencies kleuren vandaag over het algemeen rood maar een van de altcoins kan alsnog flink stijgen. Daarnaast ontbreekt...

DeFi update: Volumes breken records en OCC hoofd Brian Brooks zegt dat banken zich moeten klaarmaken

De decentralized finance (DeFi) markt begint weer hard te groeien. Volgens DeFi Pulse zit nu voor het eerst meer dan $23 miljard aan cryptocurrencies...

Aantal bitcoin (BTC) wallets met meer dan 1.000 BTC bereikt nieuw hoogtepunt, wat zegt dit?

De bitcoin (BTC) adoptie is zich in volle gang aan het ontwikkelen. Naast het feit dat er onder andere in Nederland steeds vaker gezocht...

Bitcoin schuldeisers in Mt. Gox rechtszaak krijgen optie voor een schikking, wat houdt dit in?

Schuldeisers in de rechtszaak omtrent de failliete cryptocurrency-exchange Mt. Gox krijgen de mogelijkheid om (een deel van) hun bitcoin (BTC) te ontvangen voordat de...

Polkadot (DOT) 100% in de plus, EOS (EOS) oprichter stapt op en meer nieuws van deze week

De week zit er alweer op! Er is veel gebeurd, van een hevige correctie van de koersen tot een nieuwe binnenkomer in de top...

Wie googlet er in Nederland naar Bitcoin en met welk doel?

Bitcoin is hot en de statistieken wijzen dat uit. Toegegeven, de hype is nog niet zo groot als tijdens het eind van 2017, maar...