Rico Engelbarts
09/10/2020 19:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/10/2020 19:15

Bitcoin (BTC) stock-to-flow model ontkracht? Dit onderzoek stelt van wel

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) stock-to-flow model ontkracht? Dit onderzoek stelt van wel

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Het onderzoeksteam van ByteTree beweert dat het een van de meest populaire bitcoin (BTC) S2F, oftewel Stock-to-Flow, heeft weten te ontkrachten. Het model gaf recent nog aan dat het tijd was voor een flinke stijging voor de bitcoin-koers en stelt dat over een jaar de koers rond de $100.000 zal zitten. Het rapport, dat recent door Bitstamp werd gepubliceerd, bevat ook een uitleg over de relaties met andere investeringen zoals goud en een alternatief voor het Stock-to-Flow model.
De stock-to-flow-modellen worden al decennia lang toegepast om de prijs van grondstoffen zoals goud en zilver te voorspellen.Volgens Charlie Morris, ByteTree’s mede-oprichter en chief investment officer, zou dit echter geen goede manier zijn om de koers van het digitale goud te berekenen. De koers van de cryptocurrency zou namelijk helemaal niet worden bepaald door de aanbodzijde omdat het aanbod altijd vast staat, wat betekent dat het aan de vraagzijde wordt overgelaten om een prijs te bepalen.
Een ander probleem met het model is dat het te veel nadruk legt op nieuw geminde bitcoins alsof deze als enige te koop zijn, terwijl iedereen die in bezit is van BTC feitelijk vrij is om ze te verkopen. Morris wijst ook op de dynamiek van de markt en op de kleinere rol van miners. De dynamiek zou inmiddels allang veranderd zijn en miners hebben al tijden geen dominante positie meer als het aankomt op transactiewaarde en marktkapitalisatie.

“Miners verdienden ooit elk jaar 50% van de marktkapitalisatie. In die tijd hadden ze een enorme invloed op de prijs, maar met 1,7% niet meer. Dit geldt ook voor de transactiewaarde die van 68% tot 3,9% gedaald is”

Als laatst stelt Morris dat het geen rekening houdt met het gebruik en acceptatie van het digitale goud waarvan hij gelooft dat het de intrinsieke waarde van het netwerk is. Volgens Morris zijn er dus veel redenen waarom de prijs kan stijgen of dalen, al is het S2F model daar geen van. De Nederlandse analist die bekend is van het toepassen van het model op bitcoin, PlanB, heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de kritiek.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie