Roy van Krieken Roy van Krieken
18/12/2023 18:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/12/2023 14:53

Bitcoin ETF’s kunnen doodsteek voor crypto exchanges worden

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
bitcoin-etfs-crypto-exchanges

Foto: Shutterstock/Vector DSGNR

De cryptowereld wacht met spanning op de mogelijke goedkeuring van een spot Bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF) in de Verenigde Staten. Deze ontwikkeling, die samenvloeit met de verwachte halvering van Bitcoin in april 2024, zou volgens experts niet alleen de BTC-prijs kunnen opstuwen, maar ook een significante impact kunnen hebben op crypto-exchanges zoals Coinbase.

‘Bitcoin halving is het meest bullish scenario ooit voor de BTC koers’
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

De impact van een Bitcoin ETF

Een spot Bitcoin ETF kan op twee manieren grote golven veroorzaken in de crypto-industrie. Ten eerste zou de goedkeuring een enorme prijsstijging kunnen veroorzaken. Zo was gisteren nog in het bitcoin nieuws te lezen dat Adam Back, CEO van Blockstream, voorspelt dat de prijs van Bitcoin zelfs zou kunnen stijgen naar $100.000.

Aan de andere kant waarschuwen Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas en ETF Store president Nate Geraci voor mogelijke negatieve gevolgen voor crypto exchanges. Geraci benadrukt dat een spot Bitcoin ETF een “bloedbad” zou kunnen betekenen voor deze platforms. Dit heeft volgens hem alles te maken met het feit dat het handelen in ETF’s doorgaans een stuk goedkoper is dan handelen op platforms als Coinbase, waar de transactiekosten maar liefst 0,6% zijn.

Advertentie

De toekomst van crypto-exchanges

De introductie van een spot Bitcoin ETF zou niet alleen zorgen voor meer prijsconcurrentie binnen de industrie, maar ook voor een verschuiving in waar investeerders hun geld plaatsen. Wellicht dat het voor veel investeerders veel antrekkelijker is om hun geld te stallen bij meer traditionele handelsplatformen in plaats van crypto exchanges, die zo nu en dan nog wel eens grote problemen kennen.

In 2022 genereerde Coinbase $2.4 miljard aan transactiekosten, wat 77% van hun totale netto-inkomsten van $3.1 miljard vertegenwoordigt. Hoewel het bedrijf actief werkt aan het diversifiëren van hun inkomstenstromen, onderstreept de mogelijke komst van een spot Bitcoin ETF de noodzaak voor deze platforms om hun afhankelijkheid van transactiekosten te verminderen en hun bedrijfsmodellen aan te passen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie