Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
30/08/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/08/2023 12:00

Bitcoin halving 2024: een grote kans of tikkende tijdbom?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
bitcoin-halving-mining-BTC

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

2023 was voor Bitcoin (BTC) miners eigenlijk een uitstekend jaar. Verschillende mining bedrijven bereikten recordwinsten, wat ook is te zien in de aandelen die de lucht in schoten. Desondanks komen de totale verliezen in de afgelopen 12 maanden van de 16 openbaar verhandelde bitcoin miningbedrijven uit op een verlies van bijna $4,5 miljard.

De resultaten kwamen naar voren vanuit een onderzoek van finance-website Finbold. De grootste verliezer is Core Scientific dat in totaal een verlies van $1,66 miljard meldt. Marathon Digital Holdings Inc. en Riot Platforms Inc., beide eigendom van BlackRock, die in de race is om een bitcoin spot exchange-traded-fund (ETF) aan te vragen, rapporteerden elk meer dan $600 miljoen aan jaarlijkse verliezen.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

2022 een problematisch jaar

De verliezen hebben met name te maken met een zwaar 2022. BTC kende gedurende die periode scherpe prijsdalingen en werd de industrie geconfronteerd met torenhoge energieprijzen. Daarnaast worstelde mining minigsector ook met een onduidelijk regelgevend landschap, vooral in de Verenigde Staten, wat de kwetsbaarheid van de sector vergroot.

Ook de toenemende mining difficulty, hoewel positief voor de decentralisatie en veiligheid van het netwerk, zorgt ervoor dat de kosten stijgen. Op 27 augustus was de verkoopprijs van BTC slechts 56% van de kosten voor het minen. Dit is problematisch, aangezien een faillissement van mining bedrijven tot een domino effect kan leiden waarmee het hele netwerk wordt aangetast.

Advertisement

Halving 2024: uitdagingen voor bitcoin miners groeien

Een volgend probleem dat aan de horizon ligt is de halving. In april 2024 wordt dit 4-jaarlijkse evenement verwacht. Gezien de inkomsten dan zullen halveren, zal de verkoopprijs per bitcoin aanzienlijk omhoog moeten gaan willen mining bedrijven het droog houden. Om operationeel te blijven, kunnen miners genoodzaakt zijn om een groter deel van hun nieuw gemijnde bitcoins te verkopen om operationele kosten te dekken, wat de verkoopdruk op de markt alleen maar verder vergroot.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement