Simon Bosch Simon Bosch
19/11/2022 19:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/11/2022 19:35

Bitcoin-handelaren vergroten leverage – Correctie of stijging onderweg?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Worawee Meepian/Shutterstock

Bitcoin (BTC) heeft al sinds november van 2020 niet op zo’n laag punt gestaan. De koers is nu enigszins gestabiliseerd, maar er zijn aanwijzingen dat de koers binnenkort gaat uitbreken. Handelaren nemen nu meer risico, er is namelijk meer hefboom in de markt.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Veel schuld in bitcoin-markt

Dat blijkt uit informatie van Coinglass. Weliswaar is het aantal longs en shorts redelijk gebalanceerd, maar veel handelaren hebben hun posities met leverage (hefbomen) geplaatst. Dat betekent dat als de prijs volatiel wordt, dat ze uit hun positie geforceerd kunnen worden.

Hefbomen kun je op verschillende plekken krijgen. De futures-markt voor bitcoin is er één. Futurescontracten van bijvoorbeeld de Chicago Mercantile Exchange (CME) hebben ‘ingebouwde’ leverage, en dit heeft de nodige gevolgen voor hoe ze verhandeld worden. Daardoor hebben ze soms een premium of een korting ten opzichte van de ‘gewone’ spotprijzen van bitcoin.

Op dit moment kampen BTC-futures met een korting van ongeveer 3 tot 5%, volgens Cointelegraph. De crypto-krant haalt zijn informatie van de on-chain analysedienst Laevitas. In een gezonde markt zou de futuresprijs ongeveer 4 tot 8% hoger moeten liggen dan de spotprijs. Dit is niet het geval, wat aangeeft dat de markt niet denkt dat de prijs gaat stijgen.

Advertentie

Nog steeds kans op daling

Ook buiten futures zit het wel goed met bitcoins hefboom. Op Bitfinex vandaag alleen al is bijvoorbeeld bijna 500 BTC bijgekocht met schuld. Het totaal staat nu op 106.500 BTC in longposities. De short-kant is op dit moment minder actief. Hier zijn maar 8.359 bitcoins vastgelegd in futurescontracten. Er denken dus meer mensen dat de prijs gaat stijgen, en soms is dat een teken dat de prijs juist het tegenovergestelde gaat doen.

Gisteren bleek dat bitcoins nog steeds op grote schaal uit exchanges stroomt na de crash van FTX. Dit geeft aan dat mensen liever hun coins zelf bewaren dan op de exchange laten staan. In theorie is dit positief voor de prijs, omdat je niet zo gemakkelijk verkoopt. Het beeld is dus erg wisselend.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie