Simon Bosch Simon Bosch
15/09/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/09/2023 12:00

Bitcoin koers is saai, maar data toont toch een positief beeld

Nieuws
Bitcoin koers is saai, maar deze data toont toch een positief beeld

Foto: xalien/Shutterstock

Nu de bitcoin koers weer terug is op het niveau van halverwege juni, begint de markt zich weer af te vragen of we wel in een bullmarkt zitten. De koers is sinds de lokale top van afgelopen augustus namelijk al met 16% gedaald, en van de top naar de bodem zelfs met ruim 20%. Toch hoeven we ons volgens on-chain data niet zoveel zorgen te maken.

Crypto-industrie ziet stuk meer investeringen van durfkapitalisten
Crypto-industrie ziet stuk meer investeringen van durfkapitalisten

Heel weinig bitcoins te koop op exchanges

Dat schrijft CoinDesk op basis van data van Blockware Solutions en Glassnode. Op het moment van schrijven circuleert er volgens Blockchain.com ongeveer 19,45 miljoen bitcoin (BTC). Maar een steeds groter deel hiervan is van investeerders, en die lijken niet bereid te zijn om te verkopen.

Dat is vast te stellen met behulp van on-chain data, want steeds meer coins verlaten crypto exchanges. De coins belanden dus in andere wallets die niet van exchanges zijn. Eerder deze maand bleek dat investeerders inderdaad massaal hun bitcoins van exchanges halen. Dit zou komen door een groot gebrek aan vertrouwen in exchanges sinds de problemen bij het nu failliete FTX.

CoinDesk schrijft dat het percentage circulerende BTC, oftewel het aantal coins dat op exchanges ligt, deze week een nieuw dieptepunt heeft gevonden op 5,4% van het totaal. Dat is zelfs een record. In dit percentage zullen ook de coins zijn verwerkt die weliswaar op exchanges liggen, maar wel van handelaren zijn. Het aantal coins dat je zelf kunt kopen is dus nog lager. Ook ligt volgens Glassnode het percentage coins dat al minimaal een jaar niet is aangeraakt nu op 68,5%.

Advertentie

Bitcoin koers kan volatiel worden

[Handelaren dicteren] de prijs op de korte termijn. Als er steeds minder liquiditeit is, dan zorgt een klein beetje vraag al voor grote prijsstijgingen,” verklaarde Blockware. Nieuws zoals de aankondiging van afgelopen zomer dat enkele enorme financiële instituten op Wall Street een crypto exchange gingen beginnen is daar een mooi voorbeeld van. Enkele koersen stegen toen met tientallen procenten.

Toch zou het ook ongunstig kunnen zijn. Als nieuws een reden biedt voor investeerders om te verkopen, dan is het effect net zo groot, maar juist de andere kant op.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie