Kevin Schijven Kevin Schijven
13/07/2023 08:11 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/07/2023 08:11

Bitcoin koers maakt onverwachte wending na CPI, sentiment verslechtert

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Wat doet de Bitcoin koers komende week? let op deze data

Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

Bitcoin (BTC) begon na de publicatie van nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers te schommelen. Het werd echter lang niet zo volatiel als verwacht en de koers schommelde niet in de richting als gehoopt.

Bitcoin tikte kort na de inflatiecijfers bijna $31.000 aan, maakte vervolgens enkele flinke schommelingen, en begon toen te dalen. Bitcoin kwam gisterenavond rond $30.200 uit en stoeit momenteel met de $30.400, die mogelijk terugomgeslagen is in weerstand.

Bitcoin probeert op het moment van schrijven erdoorheen te duwen en komt uit op $30.430 op Binance en €27.300 op Bitvavo. Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 1,3% in de min. De totale marktkapitalisatie komt uit op $590 miljard en de dominantie op 49,9%. De Fear & Greed Index komt uit op 57 (Greed).

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

CPI lager dan verwacht, toch daalt BTC

Gisteren werd de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd en dat zorgde voor enige volatiliteit. De inflatiecijfers kwamen met 3% lager uit dan de verwachte 3,1% en ook de kerninflatie kwam met 4,9% lager uit dan de verwachte 5%.

Het zorgde ervoor dat de Amerikaanse dollar index (DXY) flink daalde en veel aandelenmarkten groen kleurden. Bitcoin daalde echter onverwachts en daardoor verslechter gelijk het sentiment weer iets.

Toch zakt bitcoin niet al te diep, de koers zit eigenlijk nog in hetzelfde bereik. Wellicht wachten investeerders eerst de reactie van de Federal Reserve af. Dat zal de Fed echter pas op 26 juli bekendmaken, na de Federal Open Market Committee (FOMC) meeting. Momenteel verwacht 92% van de markt dat de Fed de rente met 0,25% zal verhogen.

Ondertussen krijgen we vandaag nog meer macro-economische data voorgeschoteld in de vorm van de producentenprijsindex (PPI). De markten zullen naar verwachting hier alleen minder sterk op reageren.

Advertentie

Bitcoin van Amerikaanse overheid in beweging

Een mogelijke verklaring voor het verslechterde sentiment is wellicht ander nieuws uit de VS. De Amerikaanse overheid verplaatste weer een deel van zijn enorme bitcoin stapel. Dit zorgt voor angst dat een grote hoeveelheid BTC gedumpt wordt, namelijk zo’n 9.800 BTC ter waarde van ongeveer $300 miljoen.

CryptoQuant herinnert er ons aan dat we dit ook in maart zagen gebeuren. Toen daalde ook het marktsentiment en werden veel short posities geopend. Dat zorgde voor een korte dip in de prijs, maar leidde vervolgens naar een short squeeze waardoor de prijs juist hard steeg.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin miners verkopen na nieuw difficulty record

Begin deze week waarschuwden we al dat de bitcoin mining difficulty flink zou stijgen deze week. Dinsdagnacht nam de moeilijkheidsgraad met 6,45% toe naar een nieuw record van 53,91 T. Het lijkt er echter op dat miners ervoor kiezen om hun voorraden te verzilveren. Zij hebben volgens analist IT Tech 1.959 BTC naar exchanges gestuurd. Dat kan de prijs enigszins drukken.

Bitcoin koers zit al drie weken vast

Hoe dan ook zien we vooralsnog geen grote koersbewegingen plaatsvinden. Bitcoin zit nu al ruim drie weken vast in hetzelfde krappe prijsbereik vlak boven $30.000.

De markt hoopte dat de CPI cijfers mogelijk als katalysator zouden dienen om de koers uit dit bereik te laten breken, maar dat bleek toch niet het geval te zijn.

Analisten vrezen daardoor dat het mogelijk nog wat langer kan duren voordat bitcoin eindelijk uit deze zone breekt.

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie