Kevin Schijven Kevin Schijven
13/07/2023 08:11 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/07/2023 08:11

Bitcoin koers maakt onverwachte wending na CPI, sentiment verslechtert

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Wat doet de Bitcoin koers komende week? let op deze data

Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

Bitcoin (BTC) begon na de publicatie van nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers te schommelen. Het werd echter lang niet zo volatiel als verwacht en de koers schommelde niet in de richting als gehoopt.

Bitcoin tikte kort na de inflatiecijfers bijna $31.000 aan, maakte vervolgens enkele flinke schommelingen, en begon toen te dalen. Bitcoin kwam gisterenavond rond $30.200 uit en stoeit momenteel met de $30.400, die mogelijk terugomgeslagen is in weerstand.

Bitcoin probeert op het moment van schrijven erdoorheen te duwen en komt uit op $30.430 op Binance en €27.300 op Bitvavo. Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 1,3% in de min. De totale marktkapitalisatie komt uit op $590 miljard en de dominantie op 49,9%. De Fear & Greed Index komt uit op 57 (Greed).

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

CPI lager dan verwacht, toch daalt BTC

Gisteren werd de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd en dat zorgde voor enige volatiliteit. De inflatiecijfers kwamen met 3% lager uit dan de verwachte 3,1% en ook de kerninflatie kwam met 4,9% lager uit dan de verwachte 5%.

Het zorgde ervoor dat de Amerikaanse dollar index (DXY) flink daalde en veel aandelenmarkten groen kleurden. Bitcoin daalde echter onverwachts en daardoor verslechter gelijk het sentiment weer iets.

Toch zakt bitcoin niet al te diep, de koers zit eigenlijk nog in hetzelfde bereik. Wellicht wachten investeerders eerst de reactie van de Federal Reserve af. Dat zal de Fed echter pas op 26 juli bekendmaken, na de Federal Open Market Committee (FOMC) meeting. Momenteel verwacht 92% van de markt dat de Fed de rente met 0,25% zal verhogen.

Ondertussen krijgen we vandaag nog meer macro-economische data voorgeschoteld in de vorm van de producentenprijsindex (PPI). De markten zullen naar verwachting hier alleen minder sterk op reageren.

Advertentie

Bitcoin van Amerikaanse overheid in beweging

Een mogelijke verklaring voor het verslechterde sentiment is wellicht ander nieuws uit de VS. De Amerikaanse overheid verplaatste weer een deel van zijn enorme bitcoin stapel. Dit zorgt voor angst dat een grote hoeveelheid BTC gedumpt wordt, namelijk zo’n 9.800 BTC ter waarde van ongeveer $300 miljoen.

CryptoQuant herinnert er ons aan dat we dit ook in maart zagen gebeuren. Toen daalde ook het marktsentiment en werden veel short posities geopend. Dat zorgde voor een korte dip in de prijs, maar leidde vervolgens naar een short squeeze waardoor de prijs juist hard steeg.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin miners verkopen na nieuw difficulty record

Begin deze week waarschuwden we al dat de bitcoin mining difficulty flink zou stijgen deze week. Dinsdagnacht nam de moeilijkheidsgraad met 6,45% toe naar een nieuw record van 53,91 T. Het lijkt er echter op dat miners ervoor kiezen om hun voorraden te verzilveren. Zij hebben volgens analist IT Tech 1.959 BTC naar exchanges gestuurd. Dat kan de prijs enigszins drukken.

Nieuwe Bitcoin aankoop verdubbelt winst voor MicroStrategy
Nieuwe Bitcoin aankoop verdubbelt winst voor MicroStrategy

Bitcoin koers zit al drie weken vast

Hoe dan ook zien we vooralsnog geen grote koersbewegingen plaatsvinden. Bitcoin zit nu al ruim drie weken vast in hetzelfde krappe prijsbereik vlak boven $30.000.

De markt hoopte dat de CPI cijfers mogelijk als katalysator zouden dienen om de koers uit dit bereik te laten breken, maar dat bleek toch niet het geval te zijn.

Analisten vrezen daardoor dat het mogelijk nog wat langer kan duren voordat bitcoin eindelijk uit deze zone breekt.

Bitcoin ETF’s in neerwaartse spiraal, met $900 miljoen uitstroom in een week
Bitcoin ETF's in neerwaartse spiraal, met $900 miljoen uitstroom in een week

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie