Simon Bosch Simon Bosch
23/07/2022 07:38 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/07/2022 07:38

Bitcoin mining difficulty daalt hardst sinds maanden

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Los mineros venden BTC sin precedentes: las acciones más bajas en años

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

Bitcoin (BTC) is hard gedaald de afgelopen maanden, maar de energiekosten waar miners mee zitten zijn ondertussen gestegen. Veel Bitcoin-miners hebben de hoop daarom al opgegeven, maar het netwerk van ‘s werelds grootste crypto is gelukkig flexibel. Nu zien we de grootste daling in mining difficulty in maanden.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin minen nu makkelijker

Het netwerk gebruikt een flexibele moeilijkheidsgraad voor miners om ervoor te zorgen dat de inflatie van Bitcoin altijd op het vooraf bepaalde punt blijft. Miners kunnen per week, maand en jaar maar een bepaalde hoeveelheid bitcoins delven. Als de vraag naar bitcoins hoger is, dan is het dus ook moeilijker om ze te delven dan wanneer de vraag laag is. Deze moeilijkheidsgraad past zichzelf automatisch elke 2.016 blockchain-blokken aan, wat neerkomt op ongeveer elke twee weken.

Nu zien we het omgekeerde: de prijs is hard gedaald, en de lagere vraag is direct te zien in de moeilijkheidsgraad. Afgelopen donderdag is deze met 5% gedaald ten opzichte van de vorige aanpassing begin juli. Het is de grootste aanpassing sinds april. Toen werd het juist ongeveer 5,5% moeilijker om te minen.

Naar verwachting vindt de volgende aanpassing plaats op 6 augustus, die volgens schattingen van Coinwarz met 8,54% verlaagd zal worden.

Advertentie

Houdt mining het vol in de toekomst?

Het fenomeen van de moeilijkheidsgraad is er één die heel erg belangrijk is in de crypto-wereld. Het speelt direct in op hoe stabiel het Bitcoin-netwerk is, en dus op hoeveel vertrouwen er in Bitcoin is. Als energieprijzen blijven stijgen en als de moeilijkheidsgraad niet snel genoeg daalt, dan wordt miners mogelijk gedwongen te capituleren. Dat zal de nodige gevolgen hebben op het vertrouwen in Bitcoin.

Er zijn tegenwoordig complete lobbygroepen die graag willen dat Bitcoin bijvoorbeeld overstapt op Proof-of-Stake of zelfs volledig verdwijnt. Als het verbruik van het netwerk blijft toenemen terwijl energiekosten de pan uitrijzen, dan zouden deze groepen wel eens hun zin kunnen krijgen. 

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie