Roy van Krieken Roy van Krieken
16/02/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/02/2023 18:30

Bitcoin stijging zorgt voor $200 miljoen verlies bij short handelaren

icon-ethereum
Ethereum nieuws
¿Tormenta a la vista? Ballena de Ethereum vende fortuna antes de caída

Foto: Kateryna Onyshchuk/Shutterstock

De bitcoin (BTC) koers steeg gisteren met een behoorlijke 9%. Dat zal menig crypto belegger natuurlijk als muziek in de oren klinken, maar toch waren er een heleboel mensen die alsnog geld verloren. Dat waren de short handelaren. Zij gokten erop dat de koers van bitcoin verder zou zakken, maar visten naast het net. In totaal werd in 24 uur tijd zo’n $185 miljoen verloren door handelaren in een short positie.

Veelbelovend Ethereum project krijgt steun van Coinbase en Google Cloud
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Shorts gaan ‘rekt’

In totaal werden er in de afgelopen 24 uur $200 miljoen aan liquidaties doorgevoerd, aldus data van CryptoQuant. Een liquidatie betekent dat een positie met hefboom, ofwel leverage, van een handelaar zo diep in het rood staat dat het handelsplatform automatisch de openstaande positie sluit. Op dat moment verliest de handelaar feitelijk zijn volledige inzet.

$185 miljoen van de totale hoeveelheid liquidaties vond plaats in het kamp van de short traders. Zij zetten er geld op in dat de koersen verder zouden dalen, maar toen er juist een serieuze stijging werd ingezet kwamen zij in het nauw. Vervolgens werden de short traders geliquideerd wat weer voor een verdere opwaartse prijsdruk zorgde. Dit resulteerde wederom in meer short die werden geliquideerd. 

Een dergelijke kettingreactie van handelaren die worden geliquideerd zien we regelmatig in de markt tijdens periodes van hoge volatiliteit. Zowel tijdens heftige dalingen als heftige stijgingen, zoals we gisteren uiteraard zagen.

Voornamelijk handelaren die posities in bitcoin en ethereum (ETH) hadden werden hard geraakt. Dat is natuurlijk ook niet gek, aangezien het handelsvolume op deze twee cryptocurrencies verreweg het grootste is van de hele markt. Bitcoin short handelaren zagen $85 miljoen in rook opgaan, terwijl dit voor ether short handelaren $58 miljoen was. 

Bitcoin koers bijna naar de $25.000

Ondanks het grote verlies voor short handelaren ziet de markt er vanzelfsprekend voor veel crypto beleggers eindelijk weer wat positiever uit. Immers, het belangrijke niveau van $25.000 ligt binnen handbereik.

Om die reden is het sentiment in de markt ook weer als de bliksem terug van weggeweest. Volgens de Bitcoin Fear & Greed index is er zelfs al weer voorzichtig te spreken van ‘hebzucht’ in de crypto markt.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie