Kevin Schijven Kevin Schijven
21/07/2022 08:03 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/07/2022 08:03

Bitcoin zakt na grote bitcoin whale & Tesla dump, maar klopt dit?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto rally: whales slaan in, maar experts uiten zorgen over bitcoin

Foto: Illus_man/Shutterstock

Bitcoin (BTC) presteerde afgelopen week het sterkst sinds medio maart van dit jaar. Die rally begon dinsdag al af te koelen en sinds gisterenavond is de koers aan het dalen.

Dat heeft mogelijk te maken met nieuws over een gigantische BTC dump van een enorme whale, maar ook van Tesla. Daar komen we hieronder op terug. Ook aandelenmarkten koelen wat af, wat mogelijk aangeeft dat de macro vooralsnog de koersrichting bepaalt. Desondanks blijft de angst op de markt volgens de greed & fear index gestaag afnemen:

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin koers daalt met 3,3%

De bitcoin koers zat een weeklang in een opwaartse trend. Eerder deze week schreven we dat de koers waarschijnlijk in het gebied tussen tussen $23.260 en $23.800 tegen weerstand aan zou lopen. Dat was gisteren ook het geval, maar toch lukte bitcoin gisteren om daar uit te breken, al was het maar kort.

Dat leidde tot een piek rond $24.200, maar daarna begon bitcoin te corrigeren. De koers leek eventjes support te vinden op de niveaus die eerst weerstand boden. Echter zakte bitcoin er telkens snel doorheen en kwam vanochtend op $22.700 uit.

De afgelopen uren is de BTC prijs iets gestegen en komt op het moment van schrijven uit op $22.950 op Binance en €22.500 op Bitvavo. Daarmee staat de BTC koers alsnog vandaag 3,3% in de min.

Analist Ali Charts waarschuwt dat deze correctie mogelijk de BTC prijs terug kan duwen richting $22.500 of zelfs $21.670. Deze analist verwacht dat we nog een lower low kunnen opzoeken op de middenlange termijn.

Advertentie

Komt BTC koersdaling door grote whale & Tesla dump?

Gisterenavond, toen bitcoin piekte, kwam naar buiten dat de afgelopen dagen een grote whale massaal bitcoin gedumpt zou hebben. Het zou dan om meer dan $1 miljard aan BTC gaan. Onderzoeker Ki Young Ju, CEO van CryptoQuant, geeft echter een kanttekening.

Hij noemt het verhaal fear, uncertainty & doubt (FUD), omdat het waarschijnlijk niet om een spotdump gaat, maar om een interne transactie naar een cold of custodial wallet van de Gemini exchange:

Rond dezelfde tijd kwam ook naar buiten dat Tesla, de bekende elektrische autofabrikant, driekwart van zijn BTC reserves had verkocht. De BTC van Tesla zijn voor $936 miljoen verkocht tegen een gemiddelde prijs van $28.888.

Naar schatting zijn deze tegen een verlies van $460 miljoen verkocht en dat was waarschijnlijk medio juni. Dat viel dus wellicht samen met de snelle crash van toen. Toch valt het de markt op dat bitcoin eigenlijk relatief sterk standhield.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Lange-termijn bitcoin houders pakken wat winst

Het ziet er vooral naar uit dat deze correctie wordt veroorzaakt doordat lange-termijn houders hadden besloten om wat winst te pakken toen de prijs boven $23.000 uitkwam, meldt analist Jan Wüstenfeld, gebaseerd op data van Glassnode:

Europese financiële markten kleuren al rood vanochtend en dat is hoogstwaarschijnlijk in anticipatie dat de Europese Centrale Bank (ECB) later vandaag voor het eerst in 11 jaar de rentetarieven flink zal verhogen om de inflatie te drukken. Het is echter mogelijk dat bitcoin ook mee wordt getrokken door dit sentiment.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto Insiders Premium voor bitcoin analyses

Wil jij diepgaandere bitcoin analyses ontvangen? Dan verwijzen wij je graag door naar onze Discord community voor leden. Stel vragen aan analisten, klets met onze fanatieke community en ontvang dagelijks technische en fundamentele analyses van bitcoin, maar ook andere crypto. Via Discord Premium kunnen we 24/7 kennis met elkaar delen en proberen we samen met onze leden de markt voor te blijven.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt zijn gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten en dienen alleen voor educatieve doeleinden.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie