Roy van Krieken Roy van Krieken
12/10/2022 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/10/2022 17:00

Grayscale haalt uit naar SEC na afkeuren bitcoin ETF

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Grootste bitcoin fonds ter wereld leeft op na overwinning rechtszaak

Foto: Ascannio/Shutterstock

In juni van dit jaar werd een aanvraag door crypto-vermogensbeheerder Grayscale om hun Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) fonds in een ETF om te zetten door de Amerikaanse SEC afgekeurd. Deze beslissing werd door Grayscale niet bepaald gewaardeerd en de vermogensbeheerder ging direct juridisch de strijd aan met de SEC. 

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Grayscale bitcoin ETF

Het GBTC-fonds van Grayscale is al langere tijd het grootste bitcoin (BTC) fonds ter wereld. Het bedrijf was echter van plan om dit fonds om te zetten in een exchange traded fund (ETF) waarmee het eenvoudig op de beurs verhandeld zou kunnen worden. De SEC zag echter geen heil in dit plan en keurde de aanvraag, zoals elke andere bitcoin ETF, af.

Op 29 juni startte Grayscale daarom een rechtszaak tegen de SEC. Het bedrijf wil dat een onafhankelijke rechter de beslissing van de SEC onder de loep neemt. Grayscale noemde gisteren in een juridische brief de beslissing van de SEC: “Willekeurig, grillig en discriminerend.”

Volgens Grayscale behandelt de SEC spot bitcoin-ETF’s op een oneerlijke manier. Daarnaast zou deze uitzonderlijke behandeling buiten het mandaat en de autoriteit van de Amerikaanse toezichthouder vallen. 

Treedt de SEC buiten de perken?

Advocaten van Grayscale voeren aan dat verschillende Bitcoin futures ETF’s, die eerder wel door de SEC zijn goedgekeurd, hun prijzen genereren op basis van dezelfde indexen als de spot bitcoin ETF. Het feit dat er door de SEC dus verschil wordt gemaakt klopt niet, aldus Grayscale.

“Hoewel Bitcoin een relatief nieuw activum mag zijn, is de juridische kwestie hier duidelijk. De Commissie heeft de meest elementaire vereisten van de APA geschonden door niet te rechtvaardigen dat zij Bitcoin Futures ETP’s en Bitcoin ETP’s op de spotmarkt zeer verschillend behandelt.”

Grayscale betoogt zelfs dat investeerders in hun GBTC fonds worden geraakt door de vijandige houding van de SEC jegens een mogelijk bitcoin spot ETF. Bovendien kan de SEC geen enkele verklaring geven voor deze vijandige houding.

De SEC zal voor 9 november moeten reageren op de eerste argumenten van Grayscale.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie