Roy van Krieken Roy van Krieken
24/03/2022 13:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/03/2022 13:15

Honduras omarmt bitcoin toch niet als wettig betaalmiddel

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Honduras omarmt bitcoin toch niet als wettig betaalmiddel

Foto: Yuri Shebalius/Shutterstock

Even leek het erop dat er een land in de voetsporen van El Salvador zou gaan treden. Hier werd vorig jaar bitcoin (BTC) verheven tot wettig betaalmiddel en kwam daarmee op hetzelfde voetstuk als de Amerikaanse dollar te staan. De geruchten gingen deze week dat Honduras vergelijkbare stappen zou gaan nemen. De centrale bank van het land komt echter met teleurstellend nieuws.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Honduras en bitcoin

De Central Bank of Honduras (CBH) liet vandaag weten dat het land voorlopig niet van plan is om bitcoin tot wettig betaalmiddel te verheffen. Op deze manier worden alle geruchten die deze week zijn ontstaan onklaar gemaakt. Volgens een bericht van de centrale bank hanteert het land een neutrale positie jegens bitcoin en de rest van de wereld van cryptocurrencies.

Een van de belangrijkste redenen voor de CBH om bitcoin nog niet te accepteren als betaalmiddel is het feit dat er nog niet eens een uniform stelsel van regulatie wat betreft bitcoin bestaat in Honduras. Dit brengt grote gevaren met zich mee, vooral voor consumenten, aldus de centrale bank.

“De BCH houdt geen toezicht op of garandeert geen transacties met cryptocurrencies als betaalmiddel op het nationale grondgebied, daarom valt elke transactie met dit soort virtuele activa onder de verantwoordelijkheid en het risico van degenen die ze uitvoeren.”

CBDC in plaats van bitcoin

In plaats van het omarmen van bitcoin als wettig betaalmiddel gaat de CBH kijken naar het invoeren van een central bank digital currency (CBDC). Wel moet er ook eerst nog veel onderzoek gedaan moet worden naar CBDC’s, aldus de CBH.

Dat onderzoek naar CBDC’s wordt op dit moment niet alleen in Honduras gedaan. Bijna elke centrale bank in de wereld kijkt op dit moment naar de eventuele invoering van CBDC’s. Zelfs de centrale bank van de Verenigde Staten, de Federal Reserve, en de Europese Centrale Bank overwegen serieus om met CBDC’s in zee te gaan.

Niet iedereen is echter even gecharmeerd van CBDC’s. Volgens veel crypto analisten zal de invoering van CBDC’s niet per se een goede ontwikkeling zijn. Bij dergelijke cryptocurrencies ligt de macht namelijk volledig bij de centrale bank. Dit terwijl veel cryptocurrencies op dit moment juist bestaan als alternatief voor het traditionele financiële systeem.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie