Thom Derks Thom Derks
20/07/2023 05:26 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 18:32

Is de markt te optimistisch over bitcoin? Deflatoire recessie dreigt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Aanstaande donderdag is belangrijk voor de bitcoin koers

Foto: In Green/Shutterstock

Steeds meer analisten maken zich zorgen dat de Federal Reserve de inflatie overschat en daar vervolgens te agressief op reageerde. “We zien nu het eerste bewijs dat suggereert dat deflatie een mogelijk scenario is, zeker omdat wij geloven dat de Federal Reserve zichzelf baseert op oude data”, aldus Wright’s Research. Onder andere de omgekeerde rentecurve (inverted yield curve) en het leenvolume suggereren dat een recessie nog altijd een realistisch scenario is.

Waar investeerders in toenemende mate optimistisch zijn over bitcoin en andere risico-assets vanwege de koersstijgingen in 2023, moeten we ons misschien wel zorgen maken.!

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Is de rente te hoog?

We zagen in 2022 een gigantische piek in de inflatie, maar de Federal Reserve reageerde daar kordaat op met agressieve renteverhogingen. In een tijdsbestek van 15 maanden schoot de rente omhoog van 0,25 naar de huidige 5,25 procent. Voor volgende week woensdag verwacht de markt een nieuwe renteverhoging van 0,25 procent, zodat we deze cyclus uiteindelijk eindigen op een rente van 5,50 procent.

De inflatie is echter al behoorlijk gedaald. Al helemaal als we huisvesting (shelter) niet meenemen, dan komt de consumentenprijsindex (CPI) op jaarbasis in de Verenigde Staten uit op 0,7 procent. Op basis van dat percentage zou je kunnen stellen dat het monetair beleid van de Federal Reserve op dit moment gevaarlijk streng is.

Zeker als je daarbij bedenkt dat renteverhogingen van de Federal Reserve vaak 12 maanden of langer nodig hebben om hun volledige impact te laten voelen. In de bovenstaande grafiek van truflation zien we dat zij de huidige CPI op 2,14 procent inschatten.

Truflation is interessant, omdat zij hun inflatiemetingen baseren op miljoenen datapunten die zij dagelijks updaten. Zij geven voor dit moment niet alleen een CPI van 2,14 procent, maar stellen ook dat de inflatie vorig jaar piekte op 11,27 procent.

De officiële CPI van de Verenigde Staten kwam vorig jaar uit op 8,93 procent. Een stuk lager dus dan de data van Truflation. Op basis van de data van Truflation zou je kunnen stellen dat de Federal Reserve momenteel veel te agressief is en dat ze hiermee de Amerikaanse economie richting een deflatoire recessie kunnen duwen.

Advertisement

Niet de enige

Truflation is niet de enige alternatieve inflatiebron die erop wijst dat de inflatie mogelijk een stuk lager is dan de Federal Reserve op dit moment denkt. Volgens de data van de Federal Reserve zit de Core Personal Consumption Index (Core PCE) vast op een score van 4,62 procent op jaarbasis.

De bovenstaande grafiek van PennState, een andere alternatieve inflatiebron, stelt echter dat deze momenteel binnenkomt op 2,07 procent en daarmee bijna op het target van de Federal Reserve zit. De alternatieve CPI-meter van PennState staat momenteel zelfs op -0,86 procent.

Is het wat dat betreft niet vreemd dat de Federal Reserve zich opmaakt voor een volgende renteverhoging? Zouden de beleidsmakers van de Federal Reserve zich ondertussen geen zorgen maken over de Amerikaanse economie?

We zien op dit moment ook een behoorlijke daling in de kredietverstrekking van banken, die we niet los kunnen zien van de renteverhogingen van de Federal Reserve (en natuurlijk de voorzichtige bankencrisis van maart 2023).

Alles bij elkaar zitten we op dit moment in een klimaat waarin het raadzaam is om voorzichtig te zijn. De markt is gigantisch optimistisch over de nabije toekomst, terwijl de macro-economische data een andere richting op wijst.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement