Erik Juffermans Erik Juffermans
09/05/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/05/2023 19:30

Helft van Amerikanen is bang voor een bankencrisis

icon-finance
Finance nieuws
Helft van Amerikanen is bang voor een bankencrisis

Foto: Hurst Photo/Shutterstock

De zorgen over het gammele bankenstelsel in de Verenigde Staten blijven oplopen. Volgens een peiling van onderzoeksbureau Gallup maakt bijna de helft van alle Amerikanen zich grote zorgen over een bankencrisis. Zo voelt het voor hen niet comfortabel aan om hun geld bij banken in beheer te houden.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Kleine banken lopen een groot risico

De resultaten op de poll zijn redelijk gelijk verdeeld. Een iets groter deel van de ondervraagden zegt zich (nog) relatief weinig zorgen te maken. De poll werd gehouden na de sluiting van Silicon Valley Bank en Signature Bank eerder dit jaar. Wellicht zijn de meningen dus iets veranderd na de val van de First Republic Bank eind vorige maand.

Opmerkelijk genoeg is het niveau van zorgen momenteel vergelijkbaar met het niveau in 2008, tijdens de laatste grote financiële crisis. Ook toen geloofden veel mensen dat de “grote financiële instituties te groot waren om om te vallen”, maar vervolgens gebeurde dat toch.

“De laatste cijfers zijn vergelijkbaar met die van september 2008, kort na de val van Lehman Brothers, wat vooralsnog het grootste faillissement is in de Amerikaanse geschiedenis.”

Volgens de poll van Gallup zijn het vooral Republikeinen, mensen met lagere inkomens en mensen zonder opleiding die zich zorgen maken. Experts aan het Hoover instituut menen dat mensen zich terecht zorgen maken. Honderden, vooral kleine banken, lopen een groot risico, zeggen de experts.

Is er iets aanstaande?

In een hypothetisch scenario waarin de helft van alle onverzekerde klanten hun geld zou opnemen, lopen 186 banken een groot risico om om te vallen, aldus het Hoover Instituut. Als dat nog geen reden tot zorg is, dan wellicht een rapport van de Telegraph wel.

Eerder deze maand verwees het Britse nieuwskanaal naar een onderzoek van Stanford dat aantoont dat de helft van alle Amerikaanse banken mogelijk insolvent is. Dit houdt in dat ze in realiteit niet genoeg liquiditeit hebben om hun rekeningen en hun schuldeisers te betalen.

Ook als we kijken naar de financiële markten lijkt er iets te borrelen. Zo zagen we afgelopen week de goudprijs naar historische hoogtes stijgen. Goud is de klassieke inflatiehedge, en een stijging in de vraag naar goud betekent meestal dat investeerders zich zorgen maken. Bitcoin (BTC) steeg dit jaar zelfs harder door de zorgen over de banken.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie