Timo Bult Timo Bult
22/11/2022 11:59 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/11/2022 11:59

Nederlander opgepakt voor witwassen van bitcoins afkomstig van darkweb

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nederlander opgepakt voor witwassen van bitcoins afkomstig van darkweb

Foto: CatwalkPhotos / Shutterstock.com

De Nederlandse Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft een 43-jarige man uit Midden-Groningen aangehouden. De man wordt verdacht van het witwassen van bitcoins (BTC) middels BTC geldautomaten. Dat meldt de FIOD in een persverklaring.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin witgewassen via ‘BATM’s’

De man uit de gemeente Midden-Groningen zou bitcoins hebben witgewassen met behulp van zogenoemde bitcoin ATM’s (BATM’s). Bitcoin kopen en verkopen via deze geldautomaten kan met contant geld.

De FIOD meldt dat de man in zijn woning in Veendam is aangehouden waarna hij is meegenomen voor verhoor. Na dit verhoor is hij weer naar huis gestuurd. Ook doorzocht de FIOD de woning in Veendam waar het beslag legde op “digitale en fysieke administratie, gegevensdragers en contant geld.”

Het is mogelijk dat de gegevensdragers bitcoin wallets bevatten. De FIOD deed al langere tijd onderzoek naar de man, zo valt te lezen in de verklaring:

“Uit het onderzoek werd duidelijk dat de man al langere tijd via verschillende exchanges bitcoins van hoge waarde inwisselde. Hij bezat veel meer bitcoins dan hij zelf aantoonbaar had gekocht of met zijn geringe inkomen had kunnen aanschaffen.”

BTC zouden afkomstig zijn van het darkweb

De bitcoins die zijn witgewassen door de man zijn waarschijnlijk afkomstig van het darkweb. Zo meldt de FIOD dat er links zijn met het darkweb, een plek binnen het wereldwijde web waar onder andere in drugs gehandeld wordt. Op dit moment loopt het onderzoek naar de man nog. Of en wanneer de man wordt aangeklaagd is nog niet duidelijk.

Eerder was in het crypto nieuws dat de Nederlandse politie een 39-jarige Veenendaler heeft opgepakt voor een vergelijkbaar vergrijp. Hij zou crypto hebben witgewassen die afkomstig was van malafide software. De software leek op een update voor de Electrum wallet, waar bleek uiteindelijk om kwaadaardige software te gaan. In 2020 was het ook al raak. Toen arresteerde de Spaanse politie een Nederlander voor witwaspraktijken met crypto.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie