Simon Bosch Simon Bosch
16/11/2023 06:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/11/2023 16:19

Stablecoins zijn een gevaar voor Bitcoin, waarschuwt Blackrock

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Stablecoins zijn een gevaar voor Bitcoin, waarschuwt Blackrock

Foto: Tada Images / Shutterstock.com

De crypto industrie had de moed al bijna opgegeven: de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vertikte het om aanvragen voor bitcoin (BTC) spot-ETF’s, of beursfondsen, goed te keuren. BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, bracht eigenhandig de moed weer terug. Helaas houdt het zelf nog een slag om de arm. Het vindt de stablecoins USDT van Tether en USDC van Circle namelijk een risico voor bitcoin.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Stablecoins kunnen bitcoin schaden

Dat blijkt uit een document dat BlackRock-dochterbedrijf iShares heeft ingediend bij de SEC. iShares is de uitgever van talloze ETF’s, waaronder van het bitcoin-beursfonds in spe. In het document staat dat BlackRock het bestaan van USDT en USDC een risico vindt voor de bitcoin koers en dus ook voor een ETF.

Het bedrijf meldt dat het indirect blootstelling heeft aan deze stablecoins. Alhoewel het niet direct in deze tokens investeert, meldt het dat blootstelling eraan alsnog riskant is voor de crypto-markt. Deze activa zijn een ‘relatief nieuw fenomeen’, daarom is het volgens de vermogensbeheerder onmogelijk om van te voren alle risico’s te zien die ze vormen voor de bitcoin-markt.

Het document noemt hiervoor als argument dat Tether ook volatiele activa aanhoudt als onderpand voor USDT, waaronder bitcoin. Ook noemt iShares de problemen die Tether heeft gehad met de Amerikaanse overheid. Het risico van USDC is gebleken uit de crash van de token in de bankencrisis van begin dit jaar. Circle stalde toen een deel van het onderpand van USDC bij Silicon Valley Bank (SVB), die failliet is gegaan.

Verder noemt iShares dat central bank digital currencies (CBDC’s) en andere betalingssystemen concurrentie kunnen zijn voor bitcoin. Ze zouden een negatief effect kunnen hebben op de waarde van bitcoin en andere cryptocurrencies.

Advertisement

BlackRock blijft hoopvol over bitcoin spot-ETF

De Amerikaanse crypto-industrie hoopt al jaren op een goedkeuring van een spot bitcoin-ETF door de SEC. De beleidsmaker is vooralsnog niet bereid geweest om een dergelijk product goed te keuren, ze zouden te risicovol zijn en te gevoelig zijn voor manipulatie.

Toch blijft BlackRock hoopvol. Het regelgevende overheidsorgaan heeft al verschillende bitcoin en ethereum ETF’s gebaseerd op futurescontracten goedgekeurd.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement